Coronavirusul poate pătrunde în organism și prin ochi

Data: 10 Aprilie 2020

Creșterea numărului de infectări cu noul coronavirus și decesele înregistrate zilnic au determinat autoritățile să prelungească starea de urgență cu încă o lună, ceea ce înseamnă că restricțiile de circulație vor fi menținute până la jumătatea lunii mai. Între timp, oftalmologii atrag atenția că ne putem infecta cu noul coronavirus și prin atingerea ochilor, de aceea trebuie să igienizăm și această zonă a feței.

Limitarea interacțiunilor sociale și regimul de carantină instituit în zonele de focar pot preveni răspândirea virusului. Este însă la fel de important ca fiecare dintre noi să se protejeze, spălându-ne pe mâini și evitând atingerea feței, dacă nu avem mâinile bine spălate sau dezinfectate. Dacă atingem fața cu mâinile contaminate, coronavirusul poate ajunge la ochi, nas și gură, pe unde pătrunde cu ușurință în organism. Așadar, ne acoperim fața și gura cu măști sanitare, ne spălăm cât mai des pe mâini și folosim dezinfectanți, dar și ochii trebuie să fie protejați atunci când mergem în locuri publice. 

Medicul oftalmolog Monica Pop a explicat, pentru Mediafax, de ce sunt ochii o zonă vulnerabilă în fața coronavirusului. Orice om infectat, chiar dacă nu prezintă simptome specifice, dacă se freacă la ochi și apoi atinge alte persoane sau diferite suprafețe, poate transmite virusul. La fel și cineva care strănută sau tușește împrăștie particule contaminate, care pot ajunge la ochii persoanelor din apropiere. 

Acesta este și motivul pentru care medicii și personalul medical care intră în contact cu pacienți infectați poartă vizete sau ochelari de protecție. Potrivit cercetărilor făcute până acum, pielea acționează ca o barieră împotriva coronavirusului, împiedicându-l să ajungă în ­organism. Locurile cele mai vulnerabile sunt însă membranele mucoase nazale, orale și oculare, care au anumiți receptori de care ­coronavirusul se poate agăța și pătrunde în organism, infectându-ne.

Pentru a ne proteja ochii, medicul Monica Pop ne recomandă să purtăm ochelari atunci când ieșim pe stradă. Cei care poartă ochelari de vedere îi pot folosi pe aceștia, iar cei care nu au probleme cu vederea pot folosi, pur și simplu, ochelari de soare sau ochelari fără dioptrii. Igiena ochilor este, de asemenea, la fel de importantă. Este bine să ne spălăm pe față cu apă și săpun, inclusiv în zona ochilor, și să ne ștergem cu comprese sterile sau cu un prosop curat, pe care să-l folosim doar pentru față și pe care să-l spălăm cât mai des. Ochelarii trebuie să-i spălăm, de asemenea, cu apă și săpun.

Persoanele infectate pot să aibă ochii iritați și pot lăcrima mai mult decât în mod obișnuit, simptome care apar de obicei în cazul conjunctivitelor. Potrivit unui raport al Academiei Americane de Oftalmologie, citat de abc7news.com, coronavirusul se poate transmite ușor persoanelor cu conjunctivită, prin intermediul particulelor contaminate din aer. Chiar dacă înroșirea ochilor și lăcrimarea sunt rare în cazul infecțiilor cu acest virus, un pacient cu simptome, suspectat că ar avea conjunctivită, dar care tușește și are difi­cultăți respiratorii și care a călătorit recent în zone cunoscute drept focare de infectare, ar putea fi pozitiv pentru COVID-19.

Bilanțul de până acum al pandemiei de COVID-19 a depășit 72.000 de decese la nivel mondial și mai mult de 1,3 milioane de cazuri confirmate, cele mai multe fiind înregistrate în Statele Unite. Dar cele mai multe decese s-au înregistrat în Italia, peste 16.000, iar numărul persoanelor vindecate la nivel mondial se apropie de 280.000. În România, numărul cazurilor confirmate este în creștere, la fel și numărul deceselor. Avem până acum în jur de 4.500 de cazuri confirmate, iar numărul deceselor a depășit 200. Autoritățile sanitare estimează că urmează o perioadă dificilă și că vârful îmbolnăvirilor ar putea fi la sfârșitul lunii aprilie.

(Ileana Marin)