Corul catedralei istorice din Caransebeș la un veac de activitate
Corul „Gheorghe Dobreanu” al Catedralei istorice „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Caransebeș împlinește anul acesta 100 de ani de activitate neîntreruptă. Pentru a marca acest moment aniversar, luni, 23 septembrie, au fost organizate, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, mai multe evenimente culturale la care au participat foști și actuali membri ai coralei, clerici, oameni de cultură și seminariști din orașul severinean.
Primul eveniment în seria de manifestări dedicate centenarului coralei a fost sesiunea de comunicări științifice cu tema „Personalități ale vieții culturale din Banat, în secolele XIX-XX” desfășurată în Sala de festivități „Mitropolit Nicolae Corneanu” a Episcopiei Caransebeșului și moderată de părintele arhimandrit Casian Rușeț, consilier eparhial în cadrul Sectorului cultural, învățământ și relații mass-media al Episcopiei Caransebeșului, ne-a transmis părintele Romulus Frîncu.
În cadrul întâlnirii, care a avut drept scop aducerea în atenția publicului a personalităților care au contribuit la viața culturală a orașului Caransebeș și a Banatului, au susținut prelegeri istorici, preoți și cercetători care au prezentat aspecte din viața corului, au evocat figuri ale unor dirijori, precum și personalități care și-au legat viața de activitatea acestuia.
La final, prof. Maria Ponețchi, dirijor al corului catedral, a oferit tuturor celor care au susținut prelegeri în cadrul acestui eveniment plachete aniversare.
Manifestările au continuat seara în catedrala istorică din Caransebeș cu concertul omagial intitulat „Corul catedral sub bagheta timpului”. Mai întâi, corala a interpretat piese alese din repertoriul propriu, programul fiind completat de Corul Grănicerii Văii Bistrei, Corul Catedralei „Învierea Domnului” din Caransebeș, Corul „Armonia” din Bocșa și Corul „Andrei Ghidiu” al Protopopiatului Caransebeș.
„Aniversarea corului Catedralei Episcopale din Caransebeș are multiple conotații, care sunt verificate și de amplitudinea evenimentelor pe care le organizează cu acest prilej. Astfel, corul catedral își sărbătorește cei 100 de ani de activitate și prin prisma celorlalte coordonate, și anume: coordonata sau activitatea culturală care a fost aniversată prin această sesiune de comunicări, în care s-a discutat despre importanța corului de-a lungul celor 100 de ani de activitate, dar și amploarea culturală a dirijorilor care au instruit și dirijat acest cor. Iar în această zi, deopotrivă, s-a sărbătorit și coordonata muzicală, prin acest recital de cântări corale găzduit de Catedrala istorică «Sfântul Mare Mucenic Gheorghe», recital care s-a încheiat cu reprezentația corului catedral care, alături de ceilalți invitați, a actualizat relevanța și importanța cântării corale”, a afirmat părintele consilier eparhial.