Costurile enorme ale dezastrelor naturale din 2022
Cele mai costisitoare 10 dezastre naturale ale anului 2022 - furtuni, inundaţii, secetă - au provocat fiecare pierderi de cel puţin 3 miliarde de dolari, se arată într-un raport întocmit de ONG-ul britanic Christian Aid, care a alcătuit lista celor mai grave dezastre climatice produse anul trecut, potrivit dpa.
Uraganul Ian, care a lovit Statele Unite şi Cuba în septembrie, a avut cel mai semnificativ impact financiar, 100 de miliarde de dolari. A ucis 130 de persoane şi a dus la strămutarea a peste 40.000 de oameni, potrivit raportului. Cel mai mare impact în ceea ce priveşte pierderile de vieţi omeneşti l-au avut inundaţiile din Pakistan, care au ținut din iunie până în septembrie. Acestea au provocat 1.739 de decese şi evacuarea a 7 milioane de persoane. Costul real al inundaţiilor este estimat la peste 30 de miliarde de dolari, potrivit Christian Aid.
Pe lista celor 10 catastrofe naturale este şi furtuna Eunice din februarie, care a lovit Marea Britanie, Irlanda şi alte regiuni din Europa, provocând 16 decese şi pagube de 4,3 miliarde de dolari. De asemenea, seceta care a lovit Europa vara trecută a provocat pierderi de 20 de miliarde de dolari, afectând randamentul recoltelor, majorând preţuri, perturbând centralele energetice şi transporturile. Secetele din China au costat 8,4 miliarde de dolari, iar cele din Brazilia, 4 miliarde de dolari.
„Zece dezastre climatice separate, produse în anul 2022, cu un cost fiecare de peste 3 miliarde de dolari, reprezintă un indicator al preţului financiar plătit pentru pasivitatea în cazul crizei climatice”, a spus directorul executiv al Christian Aid, Patrick Watt.