Cotele de lapte au fost eliminate

Data: 03 Aprilie 2015

Cotele de producţie pentru lapte în Uniunea Europeană au fost eliminate după 30 de ani de restricţii. Fermierii şi procesatorii de lapte trebuie să respecte noile reglementări introduse în domeniu. Până la 14 mai 2015, fermierii deţinători de cotă de lapte trebuie să depună declaraţiile anuale privind livrările/vânzările directe de lapte efectuate în anul de cotă 2014/2015.

Eliminarea sistemului cotelor de lapte începând cu data de 1 aprilie 2015 a adus noi reglementări privind livrarea laptelui de la producător către prim-cumpărătorul de lapte. Astfel, orice livrare de lapte pe teritoriul României se poate realiza doar în baza unui contract încheiat între părţi, iar durata contractului trebuie să fie de minim 6 luni. Orice livrare de lapte în afara contractului se sancţionează conform legii. Operatorii care achiziţionează lapte, precum şi producătorii deţinători de cotă de lapte pentru vânzări directe trebuie să depună declaraţiile anuale privind livrările, respectiv vânzările directe, efectuate în anul de cotă 2014/2015, în perioada 1 aprilie - 14 mai 2015, potrivit APIA. Începând cu 1 mai 2015, operatorii economici care achiziţionează lapte de la producători trebuie să declare până pe data de 15 a fiecărei luni cantitatea de lapte achiziţionată de la producători în luna precedentă. APIA atenţionează operatorii economici şi producătorii de lapte că orice întârziere în depunerea declaraţiilor anuale poate genera blocarea depunerii cererilor pentru acordarea sprijinului cuplat în sectorul zootehnic pentru vacile de lapte, respectiv a cererii unice de plată. Producătorii deţinători de cotă pentru vânzări directe trebuie să completeze declaraţia anuală conform datelor din Caietul fermierului. Producătorul care deţine cotă pentru vânzări directe trebuie să depună declaraţia anuală chiar dacă nu a comercializat lapte sau produse lactate în cursul anului de cotă. Pentru cumpărătorii de lapte care nu depun la termen declaraţia anuală privind cantităţile achiziţionate, sunt calculate penalităţi pentru fiecare zi calendaristică de întârziere, începând cu data de 15 mai. Penalitatea reprezintă suma corespunzătoare taxei datorate pentru o depăşire de 0,01% din cantităţile de lapte care i-au fost livrate de producători pentru fiecare zi calendaristică de întârziere. Această sumă poate să fie cuprinsă între 100 şi 100.000 euro.

Eliminarea surplusului de lapte

Regimul cotelor de lapte a fost introdus pentru prima dată în 1984 şi viza eliminarea surplusului de lapte şi orientarea sectorului către piaţă. Eliminarea cotelor de lapte înseamnă simplificarea, din punct de vedere administrativ, a monitorizării producţiei zilnice de lapte şi adaptarea acesteia la fluctuaţiile pieţei. Ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, Daniel Constantin, a declarat într-o conferinţă de presă că fermierii din România nu vor fi afectaţi de această schimbare, iar consumatorilor vor găsi în continuare lapte românesc pe piaţă. „În privinţa pericolului de a importa lapte din alte ţări, cred că nu va exista un risc major după 1 aprilie 2015 şi cred că trebuie să ne pregătim. Am identificat unele soluţii, cum ar fi că trebuie să colectăm mai bine lapte mai ales în zonele de munte. Trebuie să dăm asigurări fermierilor din România că nu vor avea probleme şi, totodată, consumatorului că va găsi lapte românesc pe piaţă“, a afirmat Constantin, citat de Agerpres. Federaţia Agrostar estimează că eliminarea cotei de lapte ar putea duce la dispariţia a 60% din fermele de vaci din România. „Se doreşte distrugerea fermierilor români. Marii procesatori deja anunţă fermierii că nu le mai cumpără laptele sau reduc preţul astfel încât producătorul să nu îşi acopere cheltuielile. După ce fermierii români vor dispărea, vor dubla preţul şi vom fi obligaţi să cumpărăm, nu vom mai avea de ales“, a declarat preşedintele Sindicatului Naţional al Crescătorilor de Bovine, vicepreşedinte al federaţiei Agrostar, Ştefan Muscă. (Mariana Bahcevan)