COVID-19: Pericolul pandemiei încă există

Data: 11 Iunie 2021

Chiar dacă autoritățile au început să ridice treptat restricțiile impuse de la declanșarea pandemiei, experţii în sănătate publică ne recomandă să rămânem pru­denți și să respectăm reguli stricte de igienă, deoarece pericolul răspândirii noului coronavirus nu a trecut. Medicii nu exclud un nou val pandemic în toamnă, chiar dacă acum în România și multe alte țări numărul cazurilor noi de îmbolnăvire este în scădere. 

Pe măsură ce tot mai mulți ­oameni se vaccinează împotriva ­COVID-19, se reiau treptat activi­tățile care implică interacțiu­nea socială, specialiştii considerând că vaccinarea contribuie în mare măsură la combaterea răspândirii coronavirusului. Totuși, suntem încă în plină pandemie: „Unele zone ale lumii continuă să se confrunte cu con­se­cințele dramatice ale răspândirii masive a coronavirusului. Trebuie să conștien­tizăm importanța măsurilor de protecție pe care ni le putem lua fiecare dintre noi pentru a împiedica răspândirea acestui virus, dar și a altor viruși”, atrage atenția doctorul american Scott Kaiser, directorul Institutului de Neuroștiințe din cadrul Centrului de Sănătate Saint John, din Santa Monica.

Deși vaccinurile s-au dovedit eficiente, încă nu se cunoaște exact cât timp pot proteja împotriva coronavirusului și nici în ce propor­ție reduc riscul de răspândire a lui. O mare parte din populația globului nu este încă vaccinată. Pe de altă parte, oricât ar crește numărul celor vaccinați, rămân oameni care nu se pot vaccina având contraindicație din cauza unor boli de care suferă, iar cei cu sistemul imunitar slăbit pot să nu dezvolte suficienți anticorpi în urma vaccinării, a explicat doctorul Scott Kaiser, citat de publicația „Medical News Today”.

Respectând reguli simple, precum spălarea și dezinfectarea regulată a mâinilor, acoperirea nasului și a gurii când tușim sau strănutăm, dezinfectarea obiectelor și a supra­fețelor și rămânerea acasă în cazul unei infecții virale putem reduce răspândirea coronavirusului și a multor alți agenți patogeni conta­gioși, care pot provoca focare de îmbolnăviri. (I. M.)