Cozi la ghişeele de plată a taxelor locale

Un articol de: Cristina Zamfirescu - 10 Ianuarie 2018

În majoritatea localităţilor din ţară, în această săptămână a început încasarea taxelor şi impozitelor locale pentru anul în curs, iar ghişeele deja au fost luate cu asalt. În unele municipii reşedinţă de judeţ taxele şi impozitele sunt mai mari decât anul trecut. Contribuabilii care îşi achită integral impozitele până la data de 31 martie beneficiază de reduceri între 5 şi 10%.

Municipiul Piteşti este printre oraşele în care impozitele locale au crescut. Piteştenii vor plăti în acest an impozite pe clădiri, terenuri şi mijloace de transport majorate cu 20% faţă de nivelul din 2017. Taxele şi impozitele locale pot fi plătite la centrele de încasare ale Primăriei Piteşti, atât în numerar, cât şi prin intermediul POS-urilor. Plăţile se pot face şi online, pe portalul administraţiei locale sau pe www.ghiseul.ro.

La Bistriţa, unde numeroşi localnici au format cozi, la începutul săptămânii, la Direcţia de venituri a primăriei, impozitele şi taxele locale pentru clădiri, terenuri şi mijloace de transport nu au fost modificate faţă de 2017, la fel şi multe din taxele speciale. Şeful Direcţiei de venituri din cadrul Primăriei Bistriţa, Adrian Cismaş, a precizat pentru Agerpres că majoritatea celor care s-au prezentat la ghişee, pentru a-şi achita impozitele, sunt persoane în vârstă.

La Botoşani, impozitele pe clădiri, terenuri şi mijloace de transport pentru populaţia din municipiu au fost majorate în medie cu 5%, a declarat directorul Direcţiei de Impozite şi Taxe Locale, Lucian Lupu.

Şi Direcţia Fiscală Braşov a început încasarea taxelor şi impozitelor aferente anului 2018, acestea fiind la acelaşi nivel ca anul trecut, în urma deciziei Consiliului Local Braşov, a precizat purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov, Sorin Toarcea. Taxele şi impozitele nu au mai fost majorate la Braşov de şapte ani.

În 2018, contribuabilii din municipiul Buzău vor plăti taxe şi impozite locale majorate cu 10 la sută. Primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, a declarat că aceasta „este o soluţie pentru strângerea unor sume mai mari la bugetul local, astfel încât investiţiile pentru anul viitor să fie mai multe şi mai diverse”.

În municipiul Craiova, taxele şi impozitele locale se vor menţine la nivelul anului 2017, cota de calcul a impozitului pentru locuinţe fiind de 0,08% pentru clădirile rezidenţiale. Ca noutate, Primăria Craiova a propus pentru acest an taxa de urgenţă, de 500 de lei, pentru eliberarea certificatului de urbanism, cu eliberarea documentului în termen de 7 zile.

Pentru a veni în sprijinul mediului de afaceri, Consiliul Local Târgu Mureş a decis ca pentru anul 2018 să reducă taxele şi impozitele pentru persoanele juridice, în timp ce pentru persoanele fizice acestea rămân la fel ca în anul precedent, deşi prin reducerea impozitului pe venit şi a cotelor defalcate din acesta bugetul municipiului va scădea cu circa 9 milioane de lei, a declarat şeful Direcţiei Administrarea Impozitelor şi Taxelor locale din cadrul Primăriei Târgu Mureş, Vasile Szoverfi.

La Satu Mare, Consiliul local a decis majorarea impozitelor pe clădiri şi autoturisme cu 20% începând cu 1 ianuarie 2018 pentru a compensa pierderea financiară pe care o va suporta autoritatea locală după modificările fiscale adoptate de Guvern, a anunţat primarul Kereskenyi Gabor.

Şi sucevenii vor plăti din acest an taxe şi impozite mai mari în medie cu aproximativ 19%, după ce consilierii locali au votat, la sfârşitul anului trecut, o hotărâre în acest sens. Taxele şi impozitele locale au crescut în municipiul Brăila, în 2018, cu 5% faţă de anul precedent, potrivit hotărârilor adoptate în Consiliul local municipal. Pentru a evita cozile de la ghişeele casieriilor Direcţiei Fiscale, contribuabilii au posibilitatea să achite impozitele locale online pe portalul primăriilor sau pe ghişeul.ro.