Cozonaci pentru românii din străinătate

Data: 20 Decembrie 2022

Producătorii din panificație au pregătit pentru Crăciunul din acest an peste 7,5 milioane de cozonaci, din care circa două milioane vor ajunge în ţările unde există comunităţi mari de români. Prețurile sunt mai mari decât anul trecut, dar mai mici decât cele ale cozonacilor care se vând în cofetării și care ajung la 50-60 lei/kg. 

„Oferta de cozonaci este mai mare anul acesta, cred că depăşim 7,5 milioane, dar vestea cea mai bună este că avem o cerere mare la export şi sper că vom livra două milioane de cozonaci, în special în ţările unde există comunităţi mari de români. Preţul cozonacilor este între 10 şi 50-60 de lei pe kilogram la cofetării, dar la noi, în industrie, preţurile sunt mai moderate. Vreau să vă spun că ne-am îmbunătăţit gama sortimentală cu tot felul de umpluturi. Am scos şi un cozonac - Hohoho - care are umplutură cu nuci, mere şi stafide sau cu cremă de ciocolată şi rom. Avem umpluturi cu portocală şi rahat, nucă şi stafide”, a declarat pentru Agerpres preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Pani­ficaţie şi Produse Făinoase - ROMPAN, Aurel Popescu.

În ceea ce priveşte preţul pâinii, reprezentantul producătorilor din panificație a subliniat că acesta s-a stabilizat, iar în perioada sărbătorilor de iarnă va rămâne nemodificat, însă raportat la perioada noiembrie-decembrie 2021 este mai mare cu peste 20%. El a precizat că preţul pâinii artizanale este mai mare decât cel al pâinii industriale, pentru că şi costurile de producţie sunt mai mari. 

„Cred că găsim o stabilitate a preţurilor în această perioadă, adică preţurile care au fost stabilite până acum de către fiecare producător în perioada sărbătorilor de iarnă rămân nemodificate. Sigur, dacă e cineva care constată că are preţuri mai mici la vânzare decât preţul de cost, procedează în consecinţă. Însă, pentru perioada noiembrie-decembrie, preţurile la pâine sunt mai mari cu procente cuprinse între 21% şi 23% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. La cozonaci cu mai puţin, pentru că nu poţi să ai aşa o creştere”, a explicat el. 

Referitor la cumpărarea din comerț a cozonacului, reprezen­tanții Autorității Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) insistă cu recomandarea ca eticheta să fie citită cu atenție, având în vedere că, în anii anteriori, în mai multe produse analizate s-a constatat „existenţa unor E-uri care ar trebui să îngrijoreze consumatorul”. Printre aditivii care trebuie evitați se numără tartazina (E102) și coloranţii artificiali precum E122, E123 sau E127.

De asemenea, „pentru produsele de patiserie preambalate, data durabilităţii minimale este stabilită de producător şi se va inscripţiona pe etichetă sau pe ambalaj”, a precizat directorul general al ANCP, Paul Anghel. (C. Z.)