Crapul și beneficiile pentru sănătatea organismului uman

Un articol de: Monahia Ecaterina Vicleanu - 06 August 2018

Crapul (Cyprinus Carpio) a fost folosit în acvaculturile din lume încă din Antichitate. Peștii din această familie sunt originari din Asia, apoi au ajuns în apele de pe toate continentele, mai puțin în Antarctica. Este considerat cel mai popular pește de apă dulce, cu cea mai mare distribuție. De la crap se folosesc și icrele.

Peștele este considerat cel mai sănătos din lume. Este o hrană foarte bună pentru creierul nostru, fiind ușor de digerat și bogat în proteine. Peștele asigură sângelui aminoacizi, inclusiv tirozina, care trece dincolo de un filtru protector numit „bariere hemato-encefalină” și unde este transformată în substanțe chimice care stimulează atenția și agerimea. Cercetătorii au demonstrat că cel mai important beneficiu al cărnii de pește este aportul de grăsimi mononesaturate, care reduc semnificativ riscul afecțiunilor cardiace.

Crapul este bogat în proteine, glucide, lipide-acizi grași Omega 3, Omega 6, grăsimi saturate, polinesaturate, mononesaturate, vitamine (A, C, D, E, K, B1, B2, B3, B5, B6, B8, B9, B12, betaină), minerale (calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu, zinc, iod, flor, seleniu, cupru, mangan). Și grăsimea din carnea de pește este mai sănătoasă decât în cazul altor tipuri de carne.
Consumul de carne de pește previne îmbătrânirea precoce, are rol protector împotriva alterării memoriei, depresiei, problemelor de limbaj, dezorientării în timp și spațiu, protejează sistemul nervos, ajutând la reechilibrare emoțională, împiedică proliferarea bolilor inflamatorii cronice și a bolilor autoimune, ajută la scăderea colesterolului total din sânge, crescând cantitatea de colesterol bun (HDL), în detrimentul colesterolului rău (LDL).

Crapul este un pește cu miros și gust specific, iar valoarea sa energetică este mai mare comparativ cu cea a altor pești, ba chiar aduce un aport de proteine-calorii ridicat, comparativ cu carnea de vânat. Carnea crapului este grasă, de aceea din crap se pot obține mai multe feluri de preparate culinare, ca de exemplu ciorbă, răcitură, pifteluțe, perișoare, saramură, plachie, preparat la cuptor, prăjit, pateuri etc.

Rețetă:

Plachie de crap

Ingrediente: 1 crap de aproximativ 1,5-2 kg, 4 cepe mari tăiate solzișori, 1 ardei roșu tăiat fâșii, 4 căței de usturoi, 2 conserve de roșii decojite, 150 ml vin alb sec, zeama de la o lămâie, 100 ml ulei, sare, piper, 3 foi de dafin.

Mod de preparare: Peștele se curăță, se tranșează în felii potrivite, care se condimentează și se dau prin făină, apoi se prăjesc pe ambele părți câteva minute. În uleiul rămas, se călesc ceapa și ardeiul la foc mic, timp de 5-6 minute, după care se adaugă vinul, lămâia, roșiile decojite, foile de dafin, sare și piper. Se fierbe câteva minute, apoi toată compoziția se pune într-un vas termorezistent, se adaugă feliile de pește și se dă la cuptor, la temperatură medie, 20-25 de minute. Se servește caldă, cu mămăli­guță, sau rece.