Credincioşii au mers ieri la biserică să o cinstească pe Maica Domnului
▲ Parohia Vânători, Protopopiatul Iaşi 1, şi-a serbat ieri hramul z La parohia Ezereni, Protopopiatul Iaşi 1, un sobor de preoţi şi diaconi a oficiat slujba Sfintei Liturghii în zi de hram, la eveniment fiind prezenţi foarte mulţi credincioşi ▲ La Mănăstirea Hadâmbu, din comuna Mogoşeşti, judeţul Iaşi, chiar dacă hramul s-a sărbătorit în zi de lucru, aproximativ 1.500 de credincioşi au venit aici din toată România ▲
Parohia Vânători, Protopopiatul Iaşi 1, şi-a serbat ieri hramul. Această parohie nu are încă biserică, iar slujbele se ţin într-un paraclis amenajat în casa socială a parohiei. Sfânta Liturghie a fost oficiată de un sobor de 10 preoţi, condus de pr. Constantin Andrei, protopop al Protopopiatului Iaşi 1. Duminică seara, slujba Vecerniei a fost oficiată de un sobor de 20 de preoţi. „Dacă anul trecut pe timpul acesta aveam numai terenul pentru construcţia bisericii şi talpa casei sociale, anul acesta, mulţumim lui Dumnezeu, am reuşit să amenajăm un paraclis în casa socială pe care am construit-o cu ajutorul unor persoane generoase. Până acum am slujit pe unde am putut şi noi, iar anul trecut, de hram, am slujit într-un colţ în casa socială. A fost o atmosferă de unitate şi de bucurie sinceră a credincioşilor şi a noastră, semn că Maica Domnului ne ocroteşte. Casa socială încă nu este acoperită, dar sperăm să reuşim s-o terminăm şi, cu ajutorul lui Dumnezeu şi al Maicii Domnului, sperăm să turnăm şi temelia bisericii parohiale în curând”, ne-a declarat pr. paroh Alexandru Roman.
La parohia Ezereni, Protopopiatul Iaşi 1, un sobor de preoţi şi diaconi a oficiat slujba Sfintei Liturghii în zi de hram, la eveniment fiind prezenţi foarte mulţi credincioşi. După agapa hramului, credincioşii au făcut pachete pe care le-au dus unor persoane necăjite din Iaşi, aflate de mai multă vreme în atenţia parohiei. În Arhiepiscopia Iaşilor, ieri a fost hram şi la parohiile: Rediul Scânteii (Iaşi 2), Grozăveşti (Ceahlău).
1.500 de pelerini la Hadâmbu
La Mănăstirea Hadâmbu, din comuna Mogoşeşti, judeţul Iaşi, chiar dacă hramul s-a sărbătorit în zi de lucru, aproximativ 1.500 de credincioşi au venit din toată România pentru a asista la Sfânta Liturghie oficiată de un sobor de 20 de preoţi din toată Moldova. Ieri, la Hadâmbu s-a sărbătorit hramul bisericii mari, „Acoperământul Maicii Domnului”. Construcţia acestei biserici a început în anul 1997. În anul 2002 a început pictarea ei, în prezent mai fiind de pictat o porţiune din naos şi pridvorul. Va urma apoi împodobirea bisericii cu mobilier, catapeteasmă şi toate cele necesare pentru slujire. La demisolul Bisericii „Acoperământul Maicii Domnului”, anul trecut, s-a sfinţit paraclisul cu hramul „Sf. Ier. Nicolae” şi „Sf. Nicodim cel Sfinţit de la Tismana”.
Mulţime de credincioşi la hram, la schit
Începând cu anul 1999, în fiecare an, mulţime de credincioşi se adună pe 1 octombrie la Schitul „Acoperământul Maicii Domnului” din apropierea satului Oneaga, comuna Cristeşti, judeţul Botoşani, pentru a participa la hramul schitului. Acest schit a fost înfiinţat între 1991 şi 1992 şi se află sub oblăduirea Mănăstirii Sihăstria Voronei. Părintele Cristian Ştefan, paroh la Biserica „Sf. Împ. Constantin şi Elena” - Vorona, a participat ieri la hramul acestui schit şi ne-a oferit detalii despre atmosfera care se creează anual aici: „În fiecare an, numărul credincioşilor care se adună la Sfânta Liturghie pe 1 octombrie este într-o continuă creştere. În acest an, Sf. Liturghie a fost oficiată de un sobor de 11 preoţi din parohiile din apropierea mănăstirii. După cuvintele specifice unui astfel de moment, a urmat agapa creştină din curtea mănăstirii. M-a impresionat că majoritatea dintre cei care au venit la Sfânta Liturghie aveau pregătite şi pachetele pentru împărţit”.
Un alt schit din Arhiepiscopia Iaşilor cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului” este cel din localitatea Băiceni, judeţul Iaşi. Şi Schitul Pocrov, judetul Neamţ, şi-a serbat ieri hramul.