Credincioşii împodobesc prin rugăciune slujbele de la Mănăstirea Vlădiceni
Peste 500 de credincioşi au participat ieri, 7 februarie 2010, la Sfânta Liturghie de la Mănăstirea Vlădiceni, din judeţul Iaşi. Slujba a fost săvârşită de Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Preasfinţia Sa a rostit la final un cuvânt de învăţătură.
Biserica „Sf. Ioan Teologul“ a Mănăstirii Vlădiceni a fost arhiplină în Duminica înfricoşătoarei judecăţi, când sute de pelerini, chemaţi de glasul clopotelor, au venit să se roage în cadrul Sfintei Liturghii oficiate de PS Calinic Botoşăneanul, înconjurat de un sobor de opt preoţi şi diaconi. Încă de la primele ore ale dimineţii, credincioşii, ajunşi la mănăstire, au aprins lumânări, după care au intrat în biserică, au lăsat un pomelnic la sfântul altar, s-au închinat în faţa sfintelor icoane şi a raclei în care se află moaşte ale mai multor sfinţi ai Bisericii noastre, dar şi veşmântului care a acoperit pentru o perioadă moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva. Răspunsurile la strană au fost date de corul psaltic al Mănăstirii Vlădiceni, format dintr-un grup de studenţi teologi. La sfârşitul Sfintei Liturghii, Episcopul-Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor a citit mai multe rugăciuni de dezlegare şi de mulţumire.
„Împărăţia lui Dumnezeu costă gestul omului faţă de aproapele“
PS Calinic Botoşăneanul a vorbit despre Judecata de Apoi, pornind de la textul Evangheliei după Matei, citită ieri în cadrul Sfintei Liturghii. „Omul trebuie să moară, ca o răsplată a neascultării sale, şi trebuie să fie judecat în a 40-a zi, când are loc judecata particulară. La sfârşitul lumii va avea loc Judecata de Apoi. Locul în care se va face judecata este în văzduh, după cum spune Sf. Ap. Pavel, iar după profeţii vechi-testamentari «în valea Iosafatului». Felul în care se va face judecata este după legea conştiinţei, după legea lui Moise şi după Legea lui Hristos. Este nevoie de această judecată, pentru ca fiecare să primească după cum a trăit. Împărăţia lui Dumnezeu costă o firimitură de pâine dată celui flămând, un pahar cu apă dat celui însetat, o haină dată celui gol. Împărăţia cerurilor costă gestul omului faţă de aproapele, în care este Hristos“, a explicat Episcopul-Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor. Părintele stareţ Arsenie Butnaru a mulţumit Preasfinţitului Părinte Calinic Botoşăneanul pentru că a săvârşit Sf. Liturghie în biserica Mănăstirii Vlădiceni şi pentru că a citit pentru credincioşii prezenţi rugăciunea arhierească de dezlegare. „Ne-am bucurat împreună de prezenţa şi binecuvântarea Preasfinţitului Calinic Botoşăneanul, de cuvântul de învăţătură deosebit al Preasfinţiei Sale, o predică eshatologi-că despre sfârşitul lumii şi sfârşitul nostru. Preasfinţia Sa ne-a învăţat să avem credinţă şi fapte bune, pentru că Sf. Iacob ne spune: «Credinţa fără fapte este moartă». Astăzi (n.r. ieri) ne-am învrednicit de dezlegarea mare arhierească din partea Preasfinţitului Calinic Botoşăneanul, mai ales că Preasfinţia Sa este primul ctitor al acestui monument arhitectural deosebit în care am slujit astăzi“, a spus arhim. Arsenie Butnaru, care i-a oferit Episcopului-Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor o icoană cu Sf. Ioan Evanghelistul. PS Calinic Botoşăneanul a împărţit credincioşilor iconiţe.