Credincioșii s-au închinat cu evlavie Maicii Domnului
Preasfânta Născătoare de Dumnezeu a fost cinstită cu evlavie în eparhiile Mitropoliei Munteniei și Dobrogei. În ajunul și în ziua praznicului Adormirii Maicii Domnului, pelerinii și-au îndreptat pașii către locașuri de cult care și-au sărbătorit hramul. Ierarhii eparhiilor de la Dunăre și Marea Neagră au participat la ceremonii organizate de Ziua Marinei.
IPS Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a participat la ceremoniile organizate cu prilejul sărbătoririi Zilei Marinei Române la malul Mării Negre, informează Biroul de presă al eparhiei. O slujbă de pomenire a eroilor marinari a fost săvârșită marți, 14 august, la Monumentul Marinarilor de pe faleza din Constanța. Înaltpreasfinția Sa a săvârșit slujba Privegherii în cadrul căreia s-a cântat Prohodul Maicii Domnului, urmată de Sfânta Liturghie la miezul nopții, la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” din apropierea localității 23 August. Miercuri, 15 august, Arhiepiscopul Tomisului a săvârșit slujba de Te Deum pe faleza constănțeană, în apropierea Comandamentului Marinei Militare, după care a participat la manifestările dedicate Zilei Marinei.
Hramul istoric al catedralei din Curtea de Argeș
Mii de pelerini au participat la hramul istoric al Catedralei Sfântului Voievod Neagoe Basarab din municipiul Curtea de Argeș. În ajun, moaștele Sfintei Mucenițe Filofteia au fost așezate în pridvorul paraclisului arhiepiscopal pentru închinarea credincioșilor, informează eparhiaargesului.ro. Sfânta Liturghie de hram a fost oficiată de IPS Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, în baldachinul din fața Catedralei Arhiepiscopale. La final, a fost săvârșit Parastasul pentru toți ctitorii și binefăcătorii catedralei.
Biserica Mănăstirii Tarnița a fost sfințită
Clerici și credincioși din Râmnicu Sărat și din localitățile învecinate au participat marți, 14 august 2018, la tradiționala procesiune din ajunul praznicului Adormirii Maicii Domnului, pe străzile orașului, după cum ne-a transmis părintele Dragoș Olteanu, consilier media eparhial. La eveniment a participat și IPS Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. În fruntea procesiunii s-au aflat mai mulți tineri - unii dintre ei îmbrăcați în costume populare -, care au purtat în mâini steaguri bisericești și ripide, icoanele Maicii Domnului și icoana Sfântului Voievod Constantin Brâncoveanu ce are încastrată o părticică din cinstitele sale moaște. Procesiunea s-a încheiat la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din oraș - ctitorie brâncovenească de la sfârșitul secolului al 17-lea, unde ierarhul a oficiat slujba Vecerniei cu Litie. În anul 2002, Maica Domnului a fost proclamată oficial ocrotitoarea municipiului Râmnicu Sărat.
Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei a sfințit miercuri, 15 august, biserica Mănăstirii Tarnița, județul Vrancea. Momentul încununează cei 12 ani de eforturi depuse la refacerea și înfrumusețarea locașului de cult cu hramurile „Adormirea Maicii Domnului” și „Sfântul Ierarh Nicolae”. După slujba de târnosire, ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, pe un podium special amenajat în curtea așezământului monahal. Răspunsurile la strană au fost oferite de Corul psaltic misionar „Sfântul Roman Melodul” al eparhiei. La finalul Sfintei Liturghii, ieromonahul Ștefan Cărea, duhovnicul Mănăstirii Tarnița, a fost hirotesit protosinghel, iar maica stareță Tomaida Ciorășteanu a primit rangul de stavroforă. Totodată, cei care au sprijinit lucrările desfășurate la mănăstire au fost răsplătiți cu Hrisovul de binecuvântare „Sfântul Mucenic Sava de la Buzău” și cu icoane.
Zile de hram la mănăstirile Adam și Vladimirești
În ajunul Adormirii Maicii Domnului, icoana făcătoare de minuni a Născătoarei de Dumnezeu a fost adusă din nou la Mănăstirea Adam, după ce pe parcursul a două săptămâni de post s-a aflat în procesiune în peste 120 de parohii din judeţul Galaţi, ne-a transmis părintele consilier eparhial Rareș Bucur. La Altarul de vară al mănăstirii, icoana Maicii Domnului a fost aşezată spre închinare, iar IPS Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un impresionant sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat slujba Privegherii și Prohodul Maicii Domnului. În cuvântul de învățătură, ierarhul a vorbit celor prezenți despre importanța privegherii în viața creștinului, ca semn al dragostei și al jertfei pentru cineva drag. La final, conform tradiţiei, toţi cei prezenţi au trecut pe sub Sfântul Epitaf şi pe sub sfânta icoană făcătoare de minuni, cântând imnuri Maicii Domnului şi având în mâini lumânări aprinse, iar ierarhul i-a binecuvântat cu agheasmă.
La praznicul Adormirii Maicii Domnului, și Mănăstirea Vladimireşti din judeţul Galaţi şi-a cinstit ocrotitoarea. Cu acest prilej, în Altarul de vară al mănăstirii, IPS Părinte Arhiepiscop Casian a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de ieromonahi, preoţi şi diaconi, în prezenţa monahiilor mănăstirii, a pelerinilor şi a numeroşilor credincioşi din parohiile învecinate. La final, a fost săvârşită o slujbă de pomenire pentru ctitorii și binefăcătorii așezământului monahal trecuți la Domnul.
Pomenirea eroilor marinari la Călărași
PS Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, a săvârșit miercuri Sfânta Liturghie în Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena”-Volna din municipiul Călărași. După slujbă, soborul de slujitori și credincioșii au mers în procesiune la Monumentul Eroilor Marinei Române, pe malul braţului Borcea, unde ierarhul a săvârșit slujba Parastasului de Ziua Marinei Române, pentru toţi marinarii căzuţi la datorie.
PS Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, a săvârșit la 15 august Sfânta Liturghie în biserica mare a Mănăstirii Celic-Dere, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”. În cuvântul de învățătură ierarhul a vorbit despre această sărbătoare, numind-o pe Sfânta Fecioară Maria model al mamelor creștine, rugătoare, devotate și jertfitoare, după cum ne-a transmis părintele Felix Neculai, consilier eparhial.