„Credinţa adevărată este a-L iubi pe Dumnezeu şi a împlini poruncile Lui”

Un articol de: Ștefan Mărculeţ - 16 Feb 2021

Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, a liturghisit în Duminica a 17-a după Rusalii în paraclisul amenajat la demisolul Bisericii „Învierea Domnului” din Sibiu, lăcaş de cult aflat în construcţie.

Credincioşii din cele două comunităţi parohiale arondate bisericii au participat la Sfânta Liturghie, respectând măsurile de siguranţă sanitară impuse de autorităţi în această perioadă de pandemie.

În cuvântul de învăţătură, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Laurenţiu a tâlcuit Evanghelia citită la Sfânta Liturghie, a Cananeencei: „Femeia cananeancă nu aparţinea poporului ales, ci era din lumea păgână, dar a dat dovadă de credinţă mai puternică decât fiii lui Israel. A auzit de minunile făcute de Mântuitorul Iisus Hristos, avea o suferinţă puternică, o greutate, o cruce greu de purtat, pentru că fiica ei era chinuită de diavolul, o boală stranie, nu o boală fizică, ci una a duhului. Şi-a manifestat dorinţa ei, credinţa că Mântuitorul o va vindeca pe fiica sa, strigând, încât şi ucenicii au insistat pe lângă Mântuitorul să-i împlinească cererea. El a auzit-o, ştia cine este, dar a lăsat-o ca să dovedească celorlalţi ce pildă de credinţă smerită are şi mai ales pentru ce se roagă ea, pentru cine se roagă şi ce greutate poartă asupra sa, pentru ca vindecarea să fie deplină, printr-o sentinţă: «O, femeie, mare este credinţa ta! Fie ţie după cum voieşti»”.

De asemenea, ierarhul a mai arătat că „Mântuitorul a lăsat-o pe femeie să mărturisească o credinţă smerită, o credinţă puternică, dar niciodată însoţită de laudă. Credinţa nu se rezumă la a crede că există Dumnezeu, pentru că am văzut că şi demonii pe care i-a izgonit Mântuitorul din mai mulţi oameni L-au recunoscut pe El ca Dumnezeu. Credinţa adevărată este a-L iubi pe Dumnezeu şi a împlini poruncile Lui, adică de a încerca să punem temelie unei legături constante cu Dumnezeu”.

Preotul Eugen Buta i-a mulţumit ierarhului pentru binecuvântarea arhierească adusă peste preoţii şi credincioşii lăcaşului de cult, la mai bine de 10 ani de la sfinţirea paraclisului de la demisol şi la peste 11 ani de la punerea pietrei de temelie pentru această nouă biserică din Sibiu, şi i-a oferit în dar o icoană. Alături de pr. Eugen Buta, la Biserica „Învierea Domnului” mai slujeşte pr. Constantin Ciobotea.
La final, Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu a vizitat şantierul bisericii, unde se fac ultimele pregătiri pentru târnosirea Sfântului Altar, în acest an.