Credinţă şi cultură la Moniom
Biserica satului Moniom - localitate componentă a municipiului Reşiţa - a îmbrăcat haine de sărbătoare cu prilejul praznicului Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, ocrotitorii lăcaşului de cult. Sărbătoarea bisericii şi a satului Moniom s-a desfăşurat anul acesta pe parcursul a trei zile - în perioada 7-9 noiembrie -, când au avut loc o serie de manifestări cu caracter religios şi cultural, intitulate „Credinţă şi cultură la Moniom“.
Manifestările au debutat joi, 7 noiembrie, la orele după-amiezii, odată cu slujba de pomenire oficiată în cimitirul satului în memoria celor trecuţi la cele veşnice, în prezenţa a numeroşi credincioşi, iar la orele serii s-a oficiat slujba Vecerniei cu Litie, urmată de Taina Sfintei Spovedanii.
Vineri, 8 noiembrie, în ziua de prăznuire a hramului bisericii, părintele Mihai Ciucur, alături de părintele Gelu Moldovan de la Oraviţa, a oficiat Sfânta Liturghie, unde mulţi credincioşi s-au împărtăşit cu Trupul şi Sângele lui Hristos. Au participat, de asemenea, numeroşi fii ai satului şi mulţi copii şi tineri care au dat răspunsurile la Sfânta Liturghie, coordonaţi de prof. Georgiana Ciucur.
În după-amiaza aceleiaşi zile, biserica a devenit din nou neîncăpătoare pentru credincioşii veniţi să ia parte la Taina Sfântului Maslu oficiat în sobor de şase preoţi veniţi din Bocşa, Reşiţa şi satele învecinate. În cuvântul rostit la final, părintele Ion Petrică, duhovnicul Mănăstirii Vasiova, a evidenţiat importanţa participării la Sfântul Maslu a credincioşilor, dând exemple de credincioşi care s-au tămăduit prin participarea cu inimă curată la această taină vindecătoare.
Ziua de sâmbătă, 9 noiembrie, a fost dedicată manifestărilor de ordin cultural artistic găzduite de căminul cultural din localitate. În deschiderea programului, părintele Mihai Ciucur a evidenţiat necesitatea ca lucrarea duhovnicească şi sfinţitoare a Bisericii să se împletească în mod firesc cu formarea şi educarea în plan cultural a credincioşilor. În prezenţa unui public numeros, printre care s-a numărat şi maestrul prof. univ. dr. Sabin Păutza, dirijor şi compozitor de talie internaţională, a fost vernisată expoziţia de sculptură şi pictură a doi artişti plastici bănăţeni de notorietate. Este vorba de sculptorul George Molin, care a expus aproximativ 80 de sculpturi în lemn, începând cu statuete, continuând cu basoreliefuri, dar şi sculpturi cu motive creştine, apropiate de arta iconografică. De asemenea, cei prezenţi au putut admira un număr mare de lucrări de pictură aparţinând artistului plastic Bogdan Piperiu, fiu al satului Moniom, care a expus, printre altele, lucrări care înfăţişau satul de altădată. Nu în ultimul rând, au fost expuse icoane din seminţe realizate de copii în taberele de creaţie ale Episcopiei Caransebeşului, dar şi desene realizate de cei mai mici artişti - copiii din clasele primare din Moniom.
În cea de-a doua parte a programului artistic au urcat pe scenă copiii din Moniom, care au interpretat o scenetă şi au rostit poezii în aplauzele celor prezenţi. A urmat un program de cântece populare şi de muzică folk interpretate de elevi ai Liceului de Artă „Sabin Păutza“, din Reşiţa, pentru ca, în final, să urce pe scenă membrii Centrului de Tineret Reşiţa Montană, care au interpretat sceneta în grai bănăţean „Părinţi şi copii de ieri şi de azi“. (Darius Herea, Pavel Canea)