Cresonul și multiplele sale beneficii pentru organismul uman
Cresonul de grădină (Lepidium Sativum), cunoscut și sub numele de piper de grădină sau iarba de piper, este o plantă din familia cruciferelor, originară din Orientul Mijlociu, de unde s-a extins în Europa și Asia. Vechimea lui în cultură este atestată și de faptul că s-au găsit semințe de creson în piramidele egiptene.
Acesta era folosit încă din Antichitate, atât ca plantă medicinală, cât și condiment, asta datorită gustului, dar mai ales mirosului său special. În prezent, se cunosc mai mult de 45 de specii din această plantă.
Cresonul se utilizează în salate, mâncăruri, iar semințele se folosesc la obținerea unui tip de muștar. Frunzele sunt bogate în vitamine, minerale, enzime și au aromă de hrean. Planta conține fosfor, fier, mangan, arsenic, cupru, zinc, iod, calciu, ulei sulfoazotat, vitaminele C, A, B, PP, E, caroten, extract amar. Astfel, cresonul poate fi folosit ca aperitiv, tonic remineralizant, antianemic, antiscorbutic, hipoglicemiant, expectorant, sudorific, vermifug, anticancer, antidot al nicotinei etc.
Potrivit cercetătorilor, cresonul încetinește evoluția unor boli cronice, precum cancerul. Combate unele afecțiuni digestive, este recomandat diabeticilor, pentru stimularea diurezei, în stări de oboseală cronică, surmenaj, depresie. Cresonul combate și lipsa poftei de mâncare, scorbut, limfalism, tuberculoză, bronșite și afecțiuni pulmonare, dermatoze și eczeme, râie, litiaze biliare și afecțiuni hepatice, reumatism, constipație etc.
Cresonul poate fi consumat crud, sub formă de salată, sau în supe. Ușor opărit, cu puțin ulei și suc de lămâie, este o garnitură perfectă pentru carne și pește. Sucul de creson se poate consuma cu iaurt sau lapte. Frunzele de creson nu pot fi păstrate, congelate și nici uscate.
Rețete:
Salată cu creson
Ingrediente: 1 salată verde, 1 ceapă medie, 2 roșii mari, 3 pumni de creson. Pentru sos: 1 linguriță de muștar, puțin ulei de măsline, sare după gust, 3-4 linguri de maioneză, piper alb măcinat, 1 linguriță de oțet.
Mod de preparare: se spală salata verde și se pune la scurs, apoi se taie bucățele mici, se adaugă cresonul spălat, roșiile tăiate felii și ceapa solzișori. Sosul: se amestecă maioneza cu muștarul adăugându-se treptat uleiul de măsline, oțet, piper alb, apoi se toarnă peste salată. Se poate folosi ca garnitură pentru carne sau pește.
Supă de pere cu creson
Ingrediente: 4 pere tari potrivite, 100 g creson, 1 litru supă de legume, 2 gălbenușuri, 150 ml smântână dulce, 1 limetă, sare, crutoane pentru servire.
Mod de preparare: se curăță perele, se taie bucăți, se spală cresonul, apoi se pune la fiert în supa de legume perele și jumătate din creson, se fierb la foc mic 15-20 de minute. Se stoarce limeta de zeamă, se ia vasul de pe foc și după ce s-a răcit un pic, se dau perele și cresonul prin blender, se adaugă restul de creson și zeama de lămâie și se pasează din nou cu blenderul. Se toarnă supa în oală, apoi se adaugă amestecul din gălbenușurile de ou cu smântâna și se mai dă un clocot, apoi se asezonează cu sare după gust. Supa de pere cu creson se servește caldă sau rece, decorată cu frunze de creson proaspăt, cu crutoane, cuburi de brânză sau bucăți de nucă prăjită.