Creștere accentuată a cazurilor de pneumonii comunitare

Data: 19 Mai 2022

Medicii din Timișoara se confruntă cu o creștere accentuată a cazurilor de pneumonie comunitară, după ce în perioada de pandemie numărul cazurilor a scăzut simțitor, datorită protecției sanitare oferite de purtarea măștii. Odată cu re­nun­țarea la purtarea măștii, nu doar că au apărut din nou cazuri, dar putem vorbi și de o creștere a lor față de perioada de dinainte de pandemie. La Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” Timișoara, numai în ultima săptămână au fost inves­tigați pentru pneumonie comunitară peste 40 de pacienți.

În majoritatea cazurilor este vorba despre forme ușoare, care se pot trata ambulatoriu. Dacă, însă, pacientul are comorbidități, se impune spitalizarea lui, iar în această categorie intră persoanele care au neoplazii, boli renale cronice, BPOC (Boală Pulmonară Cronică Obstructivă), bronșiectazii, în general, persoane cu imunitate compromisă și care pot prezenta risc vital. În cazul acestor pacienți, există riscul de apariție a unor complicații care pot duce la insuficiență respiratorie, chiar șoc septic, spune dr. Gabriel Geru, medic primar pneumolog la spitalul timișorean. 

Recomandarea sa este ca bătrânii sau cei cu afecțiuni grave să continue să poarte mască atunci când sunt în locuri aglomerate, având în vedere că această boală se transmite pe cale respiratorie. Pneumonia comunitară are o mortalitate de aproape 15 la sută în cazul pacienților care ajung să necesite spitalizare, mai spune dr. Gabriel Geru, citat de publicația locală Timiș Online.

Pneumonia comunitară se manifestă prin febră (peste 38 de grade), cu frisoane, junghiuri toracice, tuse cu expectorații, dificultăți de respirație, dureri musculare, hemoptizie (spută cu sânge), cefalee și chiar durere abdominală. (I. M.)