Creşterea economică, afectată de lipsa forţei de muncă

Data: 20 Ianuarie 2014
Migraţia unui număr mare de tineri va pune presiune în viitor şi asupra finanţelor publice ale ţării, rămânând mai puţine fonduri care să sprijine sistemul de pensii al statului.
 
Exodul în masă al tinerilor calificaţi, fenomen înregistrat de la aderarea României la Uniunea Europeană, în 2007, va avea un impact dezastruos asupra economiei, dacă tendinţa nu se va inversa, a avertizat ministrul muncii din România, Mariana Câmpeanu, într-un interviu citat de publicaţia britanică Financial Times (FT). "În România, observăm cu claritate efectele negative ale emigrării forţei de muncă înalt calificate, în special doctori şi ingineri, a căror lipsă a început să fie o problemă pentru noi”, a afirmat ministrul muncii, informează Agerpres.
 
Conform datelor de la Institutul Naţional de Statistică (INS), populaţia României a scăzut cu aproape trei milioane în ultimul deceniu, la 20 de milioane, deoarece tinerii părăsesc ţara pentru a căută oportunităţi de angajare mai bune peste hotare.
 
Deşi migraţia netă s-a aplatizat anul trecut - perioada de vârf a fost imediat după aderarea la UE - ministrul muncii din România a declarat că ţara începe acum să simtă efectele exodului care a avut loc în ultimul deceniu, în special plecarea doctorilor şi a profesioniştilor din IT, care s-au îndreptat către Italia, Spania, Germania şi Marea Britanie. Mariana Câmpeanu a afirmat că migraţia unui număr mare de tineri va pune presiune în viitor asupra finanţelor publice ale ţării, rămânând mai puţine fonduri care să sprijine sistemul de pensii la statului. “Problema nu este doar plecarea persoanelor cu înaltă calificare, ci şi plecarea multor tineri. Această tendinţă reprezintă o problemă pe care trebuie să o gestionăm în viitorul apropiat, deoarece ritmul îmbătrânirii populaţiei este cel mai ridicat din Europa”, a explicat Mariana Câmpeanu. 
 
Economia României a avut o evoluţie mai bună decât media europeană, datorită avansului din sectorul industrial şi din agricultură. Se estimează că, anul trecut, PIB-ul a crescut cu 2,2%, în timp ce rata şomajului este aproape la jumătate faţă de media din UE, de 11%.
 
Comentând aceste date, ministrul muncii a declarat că, ţinând cont de criza demografică cu care se confruntă ţara, va fi dificil de menţinut avansul economiei fără angajaţi tineri şi a recunoscut că inversarea tendinţei migraţiei va fi dificilă, "deoarece salariile din România sunt mai degrabă comparabile cu cele din statele sărace în curs de dezvoltare decât cu standardele din UE".