Creşterea economică nu se poate accelera fără consum intern
După atâţia ani de criză, românii sunt reticenţi la noi achiziţii, fiind mai degrabă interesaţi, acolo unde veniturile permit acest lucru, în a face economii.
România şi-a îmbunătăţit, în ultimii ani, poziţia în faţa investitorilor străini, comparativ cu ţările din regiune, însă, pentru a rămâne atractivi în faţa investitorilor, trebuie să menţinem coerenţă în politicile economice, iar stabilitatea politică este o precondiţie în acest demers, a declarat Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, într-un interviu acordat agenţiei Agerpres.
Preşedintele Consiliului Fiscal a vorbit despre evoluţia de ansamblu a economiei româneşti, punctând faptul că este nevoie de o creştere economică de 3-4% anual pentru a ne apropia de gradul de dezvoltare din ţările vest-europene, iar anul acesta ar trebui să se mute centrul de greutate de pe exporturi pe consum intern şi investiţii. „Eu cred că, în ultimii ani, România a căpătat o poziţionare în cadrul ţărilor din Europa de Est mai bună decât o avea până acum. Dacă ne uităm în jurul nostru, nu neapărat la Ucraina, care are o situaţie foarte grea, dar nu este în Uniunea Europeană şi trebuie tratată separat, în contextul Europei de Est, aş putea spune că România beneficiază în acest moment de un culoar favorabil. În Ungaria sunt tensiuni legate de politicile guvernamentale neprietenoase cu mediul de afaceri. Polonia şi Cehia au fost întotdeauna favoritele investitorilor, însă pare că pierd din viteză şi potenţialul de creştere acolo este limitat, iar celelalte ţări din regiune au pieţe mai mici. În acest context, interesul investitorilor pentru România în ultimii doi-trei ani a crescut. Pentru a rămâne însă atractivi în faţa investitorilor, trebuie să menţinem coerenţă în politici, iar stabilitatea politică evident că este o precondiţie în acest demers“, a subliniat Ionuţ Dumitru.
În ceea ce priveşte evoluţia economiei din acest an, preşedintele Consiliului Fiscal spune că, pentru a accelera creşterea economică, trebuie să se deplaseze centrul de greutate către cererea internă - consum şi investiţii, unde avem încă dificultăţi. „La nivel de consum avem o performanţă destul de slabă a veniturilor disponibile ale populaţiei, pe fundalul unui grad de îndatorare ridicat. În plus, mai este un factor esenţial în evoluţia comportamentului de consum, care ţine de sentimentul consumatorului. În România, acesta este încă foarte scăzut, mai ales în comparaţie cu ţările din Europa de Est. Deci, chiar dacă veniturile disponibile ar creşte mai rapid, există un sentiment negativ care ţine pe loc apetitul de consum“, a explicat Ionuţ Dumitru.
Legat de posibilitatea adoptării monedei europene de către România, Ionuţ Dumitru a precizat că, în contextul în care eşti membru al UE, ai obligaţia să adopţi moneda unică la un anumit moment, dar nu există un termen fix. „Este decizia fiecărui stat şi depinde de îndeplinirea criteriilor de convergenţă. În România, produsul intern brut pe cap de locuitor este în jur de 45% din media la nivelul Uniunii Europene, destul de departe de ce ne-am dori să fie şi ceea ce ar trebui să fie pentru a putea face faţă cerinţelor şi exigenţelor unei monede unice“, a explicat oficialul. (Bogdan Cronţ)