Creșteri de tarife la energia electrică
Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aprobat săptămâna trecută tarifele reglementate pentru distribuția și transportul de energie electrică aferente anului 2024. Acestea vor fi mai mari cu 3,39% - pentru distribuție, respectiv cu 1,51% - pentru operatorul de transport. Companiile din sectorul energetic sunt nemulțumite de decizia ANRE, motivând că noile tarife nu acoperă costurile distribuitorilor și încetinesc puternic investiţiile în reţele.
„Au fost analizate foarte meticulos toate solicitările operatorilor de distribuţie. Am luat în considerare, conform metodologiei pe care o avem în vigoare, şi am ţinut cont de propunerile lor, în limitele metodologiei. În medie, pot să vă spun că vom avea o creştere de tarife de distribuţie de doar 3,39%. (...) Dacă o comparăm cu rata inflaţiei estimate de Comisia de Prognoză pentru anul 2024, de 4,6%, suntem sub această rată a inflaţiei”, a spus preşedintele ANRE, George Niculescu, menționând că pentru transport majorarea va fi de 1,51%.
Operatorii reuniți în Federaţia Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE) au reacționat, declarând că tarifele pentru 2024 nu acoperă costurile și reconfirmă faptul că „în România cadrul legislativ nu este în favoarea investiţiilor masive în reţele, necesare pentru facilitarea iminentei tranziţii energetice”. „Este al treilea an la rând în care tarifele nu acoperă integral costurile distribuitorilor”, menţionează federaţia, care reunește 23 de companii.
În plus, potrivit ACUE, modernizarea rețelelor este o cerință a Comisiei Europene, care a avansat un plan de investiții estimat la peste 500 de miliarde de euro în următoarea decadă. „Prin accelerarea investiţiilor în distribuţie, consumatorii vor beneficia de îmbunătăţirea siguranţei în alimentarea cu energie electrică şi, prin creşterea capacităţii reţelelor, de servicii diversificate. În plus, investiţiile vor permite integrarea în sistem a unor cantităţi suplimentare importante de energie curată”, explică ACUE, potrivit Agerpres.
Și Delgaz Grid a transmis un comunicat în care vorbește despre impactul negativ al noilor tarife. Potrivit companiei, recunoaşterea mai multor costuri (cum sunt cele asociate citirii contoarelor) a fost amânată arbitrar, iar neaprobarea de către ANRE a costurilor pentru salarii împiedică plata în condiţiile pieţei a personalului înalt calificat, necesar pentru menţinerea calităţii serviciilor.
„Creşterea tarifelor sub nivelul inflaţiei creează o falsă impresie că bugetul de stat are de câştigat, iar clienţii sunt sprijiniţi. (...) Însă preţul total al energiei va rămâne ridicat pentru câţiva ani, din cauza investiţiilor insuficiente care reduc capacitatea reţelelor de a integra în sistem energia regenerabilă produsă”, explică sursa citată. Doar investiţiile în reţele vor conduce la scăderea costurilor de producţie a energiei, menționează Delgaz Grid. (C. Z.)