Creştinii de diferite confesiuni din Sibiu se roagă împreună
În locaşurile de cult reprezentative pentru Bisericile istorice din cetatea transilvană au loc în această săptămână slujbe religioase şi rugăciuni pentru unitatea creştinilor. În fiecare seară de rugăciune, creştinii îşi vor dovedi dragostea frăţească faţă de semenii aflaţi în nevoi şi vor organiza colecte pentru sărmanii din oraş.
Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creştinilor a început la Sibiu prin Vecernia oficiată la Catedrala mitropolitană din centrul oraşului, în seara zilei de 18 ianuarie. Slujba religioasă a fost oficiată de decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna“, pr. prof. dr. Aurel Pavel, pr. Gheorghe Streza şi un sobor de diaconi. La slujbă au fost prezenţi reprezentanţii celorlalte Biserici istorice din Sibiu: Biserica Evanghelică Luterană, Biserica Reformată, Biserica Greco-Catolică şi Biserica Romano-Catolică. Alături de mulţimile de credincioşi ai comunităţii ortodoxe, la slujba religioasă au participat şi numeroşi enoriaşi din parohiile confesiunilor menţionate.
„Samaria de ieri şi de azi“
Cuvântul de meditaţie asupra temei din acest an, „Iisus i-a zis: Dă-mi să beau“ (Ioan 4, 7) a fost rostit de protopopul-vicar al comunităţii reformate maghiare, Varró Sándor. Protopopul a subliniat în cuvântul său mesajul de unitate pe care acest verset îl transmite şi care ne cheamă să rupem zidurile invizibile dintre creştini, asemănătoare cu cele dintre iudei şi samarineni.
„Cei care participaţi la săptămâna de rugăciune pentru unitatea creştinilor aţi ales, precum a făcut şi Mântuitorul Iisus Hristos, să treceţi prin Samaria şi să vă întâlniţi cu fraţii şi surorile din alte Biserici, să vă căutaţi fraţii în credinţă, cu inima deschisă şi aţi ales să învăţaţi din toate Bisericile istorice şi din toate culturile. Aşa cum Iisus Hristos se simţea în Samaria în lumea lui Dumnezeu şi printre samarineni ca între oamenii iubiţi de Dumnezeu, aşa trebuie să ne simţim şi noi în lumea lui Dumnezeu, atunci când mergem în diferite confesiuni, la fraţii noştri de altă naţie sau vorbitori de alte limbi. Trebuie să ne simţim în lumea lui Dumnezeu şi să ne simţim între oamenii lui Dumnezeu când mergem în diferite Biserici, în diferitele comunităţi, aşa cum a făcut şi Iisus între copiii lui Dumnezeu. Unde este Iisus? În Samaria de ieri şi de azi! Iisus este acolo unde se află conflicte între oameni“, a spus Varró Sándor.
Colectă pentru Adăpostul de noapte
Credincioşii ortodocşi au posibilitatea ca în serile de 24 şi 25 ianuarie să participe la slujbele oficiate în bisericile comunităţii evanghelice, respectiv greco-catolice. Cei doi slujitori ai Catedralei mitropolitane menţionaţi vor participa la aceste slujbe religioase şi vor susţine cuvinte meditative pe marginea temei din acest an.
„În fiecare seară se vor organiza colecte în bisericile unde se fac aceste rugăciuni pentru unitatea creştinilor. Sumele adunate vor fi donate Adăpostului de noapte din Sibiu, pentru a le oferi hrană nevoiaşilor de aici“, ne-a spus pr. Gheorghe Streza.