Criză de sânge în spitalele din România
Încă din primele zile ale noului an, centrele de transfuzie sanguină din București și Iași au făcut apel către populație pentru donarea de sânge, spitalele din cele două zone ale țării înregistrând un deficit acut de unități de sânge și de produse din sânge.
Centrul de Transfuzii Iași a anunțat, chiar din prima săptămână a lui 2017, că se confruntă cu un deficit acut de sânge, cea mai căutată fiind grupa AB. Unitatea a făcut apel la populație să vină să doneze, mai ales că în această perioadă de sărbători numărul donatorilor a scăzut de la circa 100 de persoane pe zi la numai 20 pe zi. Dintre aceștia, în urma parcurgerii criteriilor de eligibilitate la donare, numai o parte sunt acceptați. În aceste condiții, cantitatea de sânge recoltată s-a diminuat considerabil, în vreme ce cererea dinspre spitale este la fel de mare sau chiar crescută, în unele cazuri. „Facem un apel către persoanele care vor să devină donatori de sânge şi care au grupa AB, precum şi la donatorii care ştiu că au RH-ul negativ”, a declarat Lavinia Scripcaru, directorul Centrului de Transfuzii Iaşi, citată de Agerpres.
Aceeași nevoie ridicată de sânge se înregistrează și în spitalele bucureștene, aici grupele deficitare fiind 0 negativ și A pozitiv. Și Centrul de Transfuzie Sanguină București a făcut un apel către populație, pentru donarea de sânge, situația fiind mai dificilă în perioada sărăbătorilor când, din cauza scăderii numărului de donatori, eventualele rezerve de sânge din unitățile spitalicești se epuizează rapid.
Potrivit criteriilor de eligibilitate privind donarea de sânge, orice persoană cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani poate deveni donator, dacă are o greutate între 58 și 100 kg femeile, 60 și 110 kg bărbații, dacă au o tensiune arterială bună (între 11 şi 18 mmH), dacă nu au suferit în ultimele luni intervenţii chirurgicale sau stomatologice și dacă nu au suferit în trecut de hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, de piele sau miopie peste (-) 6 dioptrii sau boli de piele.
Medicii recomandă donarea periodică de sânge, în cazul persoanelor care corespund criteriilor de eligibilitate, o astfel de procedură fiind benefică pentru donator, întrucât reduce cu 30% riscul apariţiei bolilor cardiovasculare. Totodată, cei care donează beneficiază și de un miniset de analize medicale, dar şi de măsurarea greutății corporale, a tensiunii arteriale, a ritmului cardiac, a temperaturii corpului şi a nivelului de fier, măsuri preventive ce pot ajuta la descoperirea unor eventuale disfuncții și la reglarea acestora. De asemenea, în urma donării, sângele donatorului este împrospătat, iar imunitatea organismului crește.
Medicii recomandă ca înainte de donare să se consume o cană de ceai sau de cafea, iar micul dejun să conțină alimente fără proteine sau grăsimi, dar cu multe legume și fructe. Donatorii fumători trebuie să știe că este interzis fumatul cu oră înainte și o oră după donare. De asemenea, după donare trebuie să se consume o cantitate ridicată de lichide, pe parcursul a 24 de ore.