Criză de sânge în spitalele din țară
Începând de astăzi, în intervalul orar 9:00-13:00, bucureștenii care doresc să doneze sânge pentru pacienții din spitale pot face acest gest în cadrul campaniei „Dăruiește timp, donează sânge”, la intrarea principală din Sun Plaza - Esplanada Sud. Campania se va încheia pe 13 mai. Săptămâna aceasta, campanii similare s-au derulat în mai multe orașe din țară.
Campania se află la cea de-a șasea ediție și este organizată de Sun Plaza şi Asociaţia React, în parteneriat cu Centrul de Transfuzie Sanguină din Bucureşti (CTS Bucureşti) şi Reţeaua Privată de Sănătate „Regina Maria”. Recoltarea de sânge va fi realizată de personalul medical de la Centrul de Transfuzie Sanguină București, în condiții de maximă siguranță pentru donatori.
Potrivit organizatorilor, persoanele care doresc să doneze sânge trebuie să aibă cartea de identitate asupra lor. De asemenea, medicii le recomandă donatorilor să mănânce înainte, dar să nu fumeze înainte şi după donare timp de o oră.
Pentru a putea dona, o persoană trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18 şi 60 de ani, greutatea cuprinsă între 50 şi 100 kg (femeile), 60 şi 110 kg (bărbaţii), să nu fi suferit intervenţii chirurgicale sau stomatologice în ultimele trei luni și să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării. Nu pot dona sânge femeile însărcinate sau aflate în perioada de lăuzie, foștii bolnavi de hepatită, TBC, sifilis, malarie, epilepsie, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele sau cei care prezintă miopie peste (-) 6 dioptrii.
„În cadrul acestor campanii, donarea de sânge este benevolă (fără bonuri de masă şi adeverinţe), însă un singur donator, prin cei 450 ml de sânge recoltaţi, poate ajuta la salvarea a până la trei vieţi omeneşti”, se arată într-un comunicat remis presei de organizatori.
La ediția precedentă a campaniei „Dăruiește timp, donează sânge” au fost recoltați 71,55 litri de sânge, cantitate care a ajutat la salvarea a 397 de pacienţi internaţi în spitalele din București. Centrul de Transfuzii din București aprovizionează anual 60 de spitale cu 190.000 de componente sanguine.
Însă nu numai spitalele din Capitală se confruntă cu o gravă lipsă de sânge, ci și cele din întreaga țară. Săptămâna aceasta, asistenții medicali și moașele din județul Iași au donat sânge în cadrul campaniei „Fii supererou! Donează sânge, familia ta ar putea avea nevoie!”, organizată anual de filiala ieșeană a Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali (OAMMGR).
La Botoșani, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Botoşani a derulat, timp de trei zile, o campanie de donare de sânge, la care au participat zeci de pompieri. Acţiunea a fost demarată la solicitarea Centrului de Transfuzii Botoşani, în contextul crizei de sânge cu care se confruntă spitalele din judeţ. „Gestul pompierilor botoşăneni este şi un îndemn pentru locuitorii judeţului să vină să doneze sânge”, a declarat Dorina Lupu, purtătorul de cuvânt al ISU Botoșani.
La Târgu Ocna, 120 de elevi ai Şcolii Naţionale de Pregătire a Agenţilor de Penitenciare au donat sânge, la începutul săptămânii, la sediul instituţiei, echipamentul şi personalul medical specializat care a efectuat recoltarea provenind de la Centrul de Transfuzii Bacău. „Campania este iniţiativa elevilor noștri, care au fost sensibilizaţi de multitudinea de cazuri în care semenii noştri au nevoie de ajutor şi în care o viaţă se poate pierde extrem de uşor din lipsa de sânge la centrele de transfuzii”, a declarat Iuliana Savin, purtătorul de cuvânt al școlii.