Cruce spre pomenirea părintelui Sofian la Edineţ

Un articol de: Iulian Rusanovschi - 25 Mai 2012

La iniţiativa Asociaţiei Studenţilor Creştini Ortodocşi Români din Republica Moldova, la 23 mai 2012 s-a sfinţit o cruce de piatră ridicată întru pomenirea părintelui Sofian Boghiu în oraşul Edineţ, reşedinţa raionului în care s-a născut marele duhovnic român.

Evenimentul a fost prilejuit de un program mai extins al studenţilor creştini din Moldova, consacrat recuperării memoriei unor personalităţi bisericeşti marcante, născute pe pământul românesc de dincolo de Prut, dar şi împlinirii a 100 de ani de la naşterea părintelui Sofian Boghiu (7 octombrie 1912 - 14 septembrie 2002). În cadrul aceluiaşi proiect au mai fost ridicate cruci de piatră întru pomenirea mitropolitului Iosif Naniescu şi a lui Valeriu Gafencu. Crucea din piatră, cu o înălţime de trei metri, închinată părintelui Sofian a fost realizată de un sculptor din Cluj, cu suportul familiei preotului Constantin Coman, profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă "Justinian Patriarhul" din Bucureşti.

Crucea a fost ridicată în centrul oraşului Edineţ, pe bulevardul principal, în faţa Consiliului raional. La eveniment au participat primarul oraşului Edineţ, prof. Constantin Cojocari, reprezentanţi ai administraţiei municipale şi raionale, cadre didactice şi elevi de la şcolile din oraş şi membri ai ASCOR Moldova. Crucea a fost sfinţită de un sobor de preoţi din România şi din Republica Moldova.

A urmat o conferinţă despre personalitatea părintelui Sofian Boghiu şi despre importanţa părintelui duhovnicesc în Biserica Ortodoxă, ţinută de preotul prof. dr. Constantin Coman. Aceasta a avut loc în sala de festivităţi a Liceului ruso-român din Edineţ. La conferinţă a fost prezentată şi lucrarea "Părintele Sofian" (652 pagini), apărută anul acesta în a doua ediţie revăzută şi adăugită la Editura Bizantină şi semnată de Constanţa Costea şi Ioana Iancovescu. Câte un exemplar din această lucrare a fost oferit principalelor instituţii de cultură din oraş şi câtorva mănăstiri. Între mănăstirile vizitate de cei care au participat la sfinţirea crucii s-a aflat şi Mănăstirea Rudi (Rughi), unde părintele a intrat ca frate în anul 1926 şi unde va fi pusă o placă comemorativă.

Cu acest prilej, prin intermediul ASCOR Moldova, a fost conferit post-mortem arhimandritului Sofian Boghiu titlul de "Personalitate de onoare a oraşului Edineţ", prin dispoziţia primarului de Edineţ.