Crucea Moldavă oferită maestrului Ștefan Câlția la Iași

Un articol de: Tudorel Rusu - 11 Mai 2022

Muzeul de Artă - Palatul Culturii Iași dedică începutul lunii mai pictorului Ștefan Câlția, în anul în care acesta împlinește 80 de ani. În acest context, în data de 10 mai a avut loc vernisajul ex­po­ziției „Obiectele restaurării”, în prezența artistului. Evenimentul a fost organizat de Asociația Galeria Artep, cu sprijinul Complexului Muzeal Național „Moldova”- Iași, al Fundației „Ștefan Câl­ția” și al Galeriei Posibilă.

În cadrul manifestării, Ștefan Câlția a primit „Crucea Moldavă”, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Dis­tinc­ția i-a fost oferită artistului de părintele Constantin Sturzu, consilier al Sectorului comunicare şi relaţii publice al Arhiepiscopiei Iaşilor, în calitate de delegat al Înalt­preasfințitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

„Maestrul Ștefan Câlția, așa cum mărturisește adesea în interviurile sale, s-a născut la umbra bisericii la modul propriu, copilărind lângă biserica din localitatea natală, iar primul model pe care l-a avut în viață a fost bunica sa care citea Psaltirea în fiecare zi, iar aceste lucruri s-au impregnat în ființa lui și au adus rod mai târziu. Au fost ca niște semințe sădite în sufletul său, care au rodit. Un lucru mai puțin cunoscut este că dumnealui a dorit să urmeze seminarul teologic, să devină preot, însă Dumnezeu a vrut să înmul­țească acești talanți ai picturii și artei vizuale”, a subliniat pr. consilier Constantin Sturzu.

După primirea „Crucii Moldave”, Ștefan Câlția i-a dedicat dis­tincția soției sale: „Soția mea este arhitect și în această calitate a con­struit câteva biserici. Fiind femeie, mulți nu o băgau în seamă. Când a fost sfințită una dintre bisericile la care a lucrat - Biserica «Sfântul Nicolae» din Câmpina, pictată de prietenul Grigore Popescu, un artist minunat -, era foarte multă lume și eu am fost înghesuit într-un colț. O credincioasă, văzându-mă, a spus: «Vă rog, nu-l mai înghesuiți pe domnul cu barbă, căci e soțul doamnei arhitect»... Această distincție, această cruce, este pentru soția mea, i-o dedic ei”.
De asemenea, artistul a mărturisit că are sentimentul că a fost înfiat de comunitatea ieșeană.

În cadrul evenimentului, Ștefan Câlția a primit o diplomă omagială și din partea Primăriei Iași. Expo­ziția „Obiectele restaurării” poate fi vizitată până în 10 iulie 2022.