Ctitorul Bisericii Mavrogheni, comemorat în Capitală
O delegaţie de la Mănăstirea Panaghia Ecatontapiliani din Grecia a vizitat luni, 22 octombrie, Biserica Mavrogheni din Capitală. Cu această ocazie a avut loc o conferință despre domnitorul Nicolae Mavrogheni și s-a inițiat o colaborare între parohia bucureșteană și mănăstirea din insula grecească Paros.
Cele două locaşuri de cult din România și Grecia sunt legate prin domnitorul fanariot Nicolae Mavrogheni (1786-1790). Acesta a fost ctitor al cunoscutei biserici bucureştene şi binefăcător al Mănăstirii Panaghia Ecatontapiliani. Cu ocazia vizitei delegaţiei mănăstirii din Grecia, luni, 22 octombrie, a fost oficiată o slujbă de parastas în memoria familiei voievodului fanariot, apoi a avut loc o conferinţă despre epoca în care Nicolae Mavrogheni a condus Ţara Românească. „În urma unei corespondenţe pe care am avut-o cu reprezentanţii epitropiei Mănăstirii Panaghia din Paros, ei şi-au arătat disponibilitatea de a veni şi a reînnoi legăturile cu această biserică pe care a ctitorit-o Nicolae Petre Mavrogheni. Au venit şi şi-au exprimat dragostea lor, preţuirea lor pentru domnitorul Mavrogheni şi pentru tot ceea ce a lăsat el în urmă. Participanţii au fost foarte bucuroşi, iar scopul pentru care delegaţia s-a deplasat în România este acela de a ne cunoaşte şi apoi să realizăm un parteneriat de promovare culturală, religioasă şi educaţională”, a declarat, pentru TRINITAS TV, părintele conf. dr. Radu Mureşan, parohul Bisericii Mavrogheni.
Părintele Dimitrios Kydonieus, exarhul insulelor Paros şi Naxos din Grecia, conducătorul delegației grecești, a precizat că Nicolae Petre Mavrogheni reprezintă un model pentru creştini. „Îmi exprim recunoştinţa fiindcă mă aflu într-un loc istoric ce uneşte cele două patrii ale unui mare bărbat, Nicolae Mavrogheni. El a fost o personalitate foarte dinamică, care a avut multe de oferit atât Ţării Româneşti, unde a fost domnitor. Un exemplu îl constituie măreaţa Biserică Mavrogheni, dar şi alte monumente a căror existenţă este confirmată de sursele istorice. În egală măsură, Nicolae Mavrogheni a contribuit la restaurarea şi refacerea mai multor mănăstiri importante din punct de vedere spiritual din insula Paros, cum ar fi Mănăstirea Panaghia Ecatontapiliani.
Pentru noi există datoria sfântă de a-l avea ca model atât pentru realizările lui pentru patrie, cât şi pentru ţara lui de adopţie, Ţara Românească”, a spus pr. Dimitrios Kydonieus, exarhul insulelor Paros şi Naxos. În cadrul conferinţei au vorbit Petre Guran, cercetător la Institutul de Studii Sud-Est Europene, şi Tudor Dinu, profesor la Facultatea de Limbi Străine a Universităţii din Bucureşti. Seara s-a încheiat cu un concert de cântări psaltice susţinut de Grupul psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale.
Biserica Mavrogheni a fost ctitorită de domnitorul fanariot chiar la începutul domniei sale în Țara Românească, în 1786. De asemenea, acesta a rectitorit și înzestrat Mănăstirea Panaghia Ecatontapiliani din insula grecească Paros, grav avariată în urma unui cutremur în 1733.