„Cugetul de pocăință este starea duhovnicească necesară în aceste zile”
În seara zilei de miercuri, 1 aprilie, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a săvârșit slujba Deniei Canonului Sfântului Andrei Criteanul în Sala „Eclesia” a Muzeului Mitropolitan din Iași.
Potrivit rânduielii tipiconale, miercuri-seară, în săptămâna a 5-a din Postul Mare, a fost săvârșită Denia Canonului Mare al Sfântului Andrei Criteanul. În Sala „Eclesia” a Muzeului Mitropolitan din Iași, această slujbă a fost oficiată de IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, înconjurat de un sobor restrâns de slujitori ai catedralei. În cadrul Deniei Canonului Mare s-a citit şi „Viaţa Sfintei Maria Egipteanca“, important document hagiografic şi duhovnicesc, scris de Sfântul Sofronie, Patriarhul Ierusalimului. Credincioșii au putut urmări online slujba săvârșită de ierarh.
La final, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a transmis și un mesaj credincioșilor pe care-i păstorește: „Îi mulțumim lui Dumnezeu că ne-a învrednicit să ajungem și în săptămâna a 5-a din Postul Mare. Vă îndemn la acest moment să-L rugăm pe Dumnezeu să ne dăruiască duh de pocăință, căci cugetul de pocăință este starea duhovnicească necesară în orice vreme și în orice loc, mai ales în aceste zile. E necesar să recunoaștem că suntem păcătoși și că avem nevoie imensă de întoarcere către Dumnezeu, în duh de pocăință. Totodată, pentru că lucrarea noastră cea obișnuită este mai puțină în această vreme și stăm mai tot timpul în locuințele noastre, se cuvine să ne aplecăm fruntea și mintea asupra Dumnezeieștii Scripturi, în mod deosebit asupra profețiilor Vechiului Testament. În aceste profeții găsim repere fundamentale în raportarea noastră față de vremurile pe care le trăim. Poporul ales a trăit timpuri de cumpănă cu veacuri înainte de Întruparea Domnului nostru Iisus Hristos și prorocii îi îndemnau pe oamenii acelor vremuri să se întoarcă la Dumnezeu, să cunoască semnele timpului și, prin pocăință, să revină la starea de legătură adevărată cu Dumnezeu”.
Deniile, slujbe specifice Postului Mare, sunt Utrenii care se săvârşesc în seara zilei precedente. Astfel, Denia Canonului Mare este Utrenia zilei de joi, oficiată miercuri seara. Cunoscută drept „Canonul lacrimilor”, această creaţie în versuri a Sfântului Andrei, Arhiepiscopul Cretei, este una dintre cele mai frumoase slujbe ale Bisericii Ortodoxe şi cel mai extins imn liturgic din cultul ortodox, cu 250 de strofe sau tropare. În timpul citirii Canonului, credinciosul să-și adâncească inima şi mintea în rugăciune, să cugete la relele săvârşite și să-L roage pe Dumnezeu să-l ierte, în tonul stihului cântat la strană: „Miluieşte-mă, Dumnezeule, miluieşte-mă!” Vineri-seară se va săvârşi Denia Acatistului Bunei Vestiri.
Slujbe arhierești online și la Suceava
Și credincioșii suceveni și-au putut urmări online ierarhii la Denia Canonului Mare al Sfântului Andrei Criteanul.
Slujba a fost săvârșită de IPS Părinte Arhiepiscop Pimen și de PS Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, la Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”. Pentru întărirea și încurajarea credincioșilor, cât și pentru a veni în întâmpinarea tuturor persoanelor care doresc să rămână în legătură sufletească strânsă cu întreg programul liturgic al Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, slujbele din această perioadă vor fi transmise online.