Cultivarea porumbului modificat genetic MON810 ar putea fi interzisă
Organizaţia „Agent Green“ solicită ministrului Mediului, Laszlo Borbely, să protejeze sănătatea oamenilor şi a mediului şi să interzică importul şi cultivarea porumbului modificat genetic MON810. Solicitarea se întemeiază pe prezumţia că porumbul modificat genetic MON810 prezintă semne de toxicitate pentru rinichi şi ficat şi influenţează negativ modul în care funcţionează inima, glandele suprarenale şi splina, după cum rezultă dintr-un studiu pe animale realizat de universităţile din Rouen şi Caen, afirmă organizaţia neguvernamentală Agent Green. Conform Agent Green, Bulgaria a anunţat săptămâna trecută introducerea unui moratoriu de cinci ani la cultivarea de OMG, şase state membre UE au interzis acest porumb, iar alte 15 state nu îl cultivă. În ultimii trei ani, suprafaţa cultivată în România cu acest soi de porumb a ajuns la 10.572 de hectare. zMinisterul Agriculturii şi dezvoltării rurale îşi propune crearea de depozite de fructe pentru ca fermierii români să poată avea acces, cu produsele lor, în supermarketuri, potrivit intenţiilor prezentate de ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru. „Ştiţi ce dificultăţi există în a-i ajuta pe fermierii români să-şi promoveze produsele în lanţurile de supermarketuri din România. O iniţiativă a Guvernului pe care noi o încurajăm foarte mult este aceea de a crea nişte depozite pentru fructe şi legume“, a precizat ministrul de resort, la inaugurarea Centrului de Formare pentru Întreprinzătorii din Mediul Rural, de la Târgovişte. Un exemplu oferit de oficialul guvernamental îl reprezintă Centrul de Colectare de la Brezoaiele, judeţul Dâmboviţa, pe care Ministerul Agriculturii şi dezvoltării rurale intenţionează să-l preia şi să-l acorde asociaţiilor de producători din cadrul Agrostar.
„Deja vrem să preluăm, din judeţul Dâmboviţa, Centrul de Colectare de la Brezoaiele şi să-l acordăm asociaţiilor de producători din cadrul Agrostar să-l folosească cu succes şi să reuşim să creăm această infrastructură prin care fermierii îşi pot concentra oferta, o pot standardiza, împacheta şi apărea în faţa lanţurilor de supermarketuri cu o ofertă bine calibrată şi pot obţine un preţ mai bun de la aceştia“, a adăugat ministrul Agriculturii.