Culturile pentru care se poate solicita ajutorul de 100 euro/hectar
Începând de luni, 29 ianuarie, și până la 8 martie 2024 inclusiv, producătorii agricoli din sectorul vegetal pot depune cereri pentru acordarea grantului direct de 100 euro/hectar. Plata ajutorului de stat se efectuează până la data de 30 iunie 2024. Pentru acest sprijin, Ministerul Agriculturii are alocat un buget de 1,2 miliarde de lei.
Schema de sprijin se implementează în conformitate cu Ordonanţa 5/2024, adoptată la 18 ianuarie 2024, care are în vedere întreprinderile din domeniul producţiei primare de produse agricole vegetale afectate de efectele agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, potrivit Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).
Grantul direct reprezintă o plată compensatorie pe suprafaţă şi este echivalentul în lei a 100 de euro la hectar, la cursul de schimb valutar de 4,9334 lei/euro. Valoarea grantului acordat unei întreprinderi nu poate depăşi echivalentul în lei a 280.000 de euro. Resursele financiare totale sunt de 1,2 miliarde de lei, reprezentând echivalentul a 243,23 milioane de euro, care se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii pe 2024.
Pentru a primi ajutorul de stat, solicitanţii trebuie să depună la centrele locale sau județene ale agenţiei o cerere pretipărită, însoţită de copia documentului referitor la contul bancar activ, dar numai în situaţia în care acesta a suferit modificări faţă de cel înscris în cererea de plată pentru 2023. Cererile pretipărite sunt puse de APIA la dispoziţia fermierilor, cu suprafeţele determinate în urma controalelor administrative şi la faţa locului aferente fiecărei culturi pentru anul 2023.
Pot solicita 100 euro/ha producătorii agricoli care îndeplinesc două condiţii de eligibilitate, în mod cumulativ. Prima condiție este să aibă depusă o cerere de plată în 2023, pentru o suprafaţă determinată de minimum 1 ha, pentru una sau mai multe dintre culturile: grâu comun de toamnă, grâu dur de toamnă, triticale de toamnă, secară de toamnă, orz de toamnă, orzoaică de toamnă, ovăz de toamnă, rapiţă de toamnă, până la termenul limită de depunere din anul menționat. A doua condiție este ca beneficiarul să nu fie în dificultate, respectiv în lichidare sau în faliment, la data depunerii cererii, în baza evidenţelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului.
„De prezenta schemă de ajutor pot beneficia şi producătorii agricoli care figurează în sistemul IACS «caz închis» ca urmare a imposibilităţii APIA de a efectua plata din cauza erorilor de cont bancar pentru cererea 2023, cu condiţia depunerii documentului aferent unui cont bancar activ”, menţionează agenția. Producătorii declaraţi neeligibili pentru plata pe suprafaţă aferentă campaniei 2023 nu pot beneficia de prezenta schemă de ajutor, mai precizează sursa citată. (C. Z.)