Cum alegem cea mai bună grădiniţă

Un articol de: Oana Nistor - 18 Mai 2016

Înscrierile la grădiniţă vor începe pe 23 mai, după cum informează un comunicat al Ministerului Educaţiei Naţio­nale şi Cercetării Ştiinţifice (MENCS), ca atare Agenţia Română de Asigurare a Cali­tăţii în Învăţământul Preu­niver­sitar (ARACIP) recomandă ca, înainte de a alege grădiniţa care se po­triveşte cel mai bine copilului, părintele să ţină seama de câteva criterii, între care programul şi facilităţile oferite.

Prima etapă din procesul de cuprindere în învăţământul pre­şcolar, respectiv re­în­scrierea copiilor care frecventează grădiniţa în acest an şcolar se desfăşoară până în data de 20 mai. Ulterior, în perioada 23 mai - 17 iunie, se va derula etapa înscrierii copiilor nou-veniţi în sistem. Conform MENCS, după finalizarea etapei de reînscrieri, ocuparea locurilor libere se va face, de regulă, în ordinea descrescătoare a grupelor de vârstă: grupa mare (copii de 5 ani), grupa mijlocie (copii de 4 ani) şi grupa mică (copii de 3 ani). Totodată, ministerul subliniază că, în baza HG nr. 1252/2012 şi în limita locurilor disponibile, în grupa mică pot fi înscrişi şi copii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 3 ani. „În situaţia în care, într-o unitate de învăţământ, numărul cererilor de înscriere este mai mare decât numărul de locuri libere vor fi aplicate, succesiv, criterii de depar­tajare generale (stabilite de Ministerul Educaţiei) şi criterii de departajare specifice (elaborate de fiecare unitate de învăţământ preşcolar, aprobate de Consiliul de administraţie al acesteia şi avizate de Oficiul juridic al Inspectoratului Şcolar Judeţean/al municipiului Bucureşti până la data de 20 mai)”, informează MENCS.

În premieră, reînscrierile şi înscrierile vor fi monitorizate prin intermediul Sistemului Informatic Integrat al Învăţământului din România (SIIIR), dezvoltat de Ministerul Educaţiei. Pe site-ul Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, dar şi pe site-urile celorlalte inspectorate şcolare judeţene, părinţii pot consulta reţeaua de grădiniţe de stat, respectiv private care sunt acreditate sau autorizate. De asemenea, listele grădinițelor care funcționează legal pot fi consultate şi la următoarele adrese: http:// siiir.edu.ro/carto/; http:// www.edu.ro/index.php/articles/24182; http://www.edu.ro/index.php/ articles/12078. Specialiştii din cadrul ARACIP recomandă ca, îna­inte de a alege grădinţa care se potriveşte cel mai bine copilului, părinţii să ţină seama de câteva criterii, şi anume: apropierea de domiciliu, programul de funcţionare (normal, cu program doar dimineaţa sau prelungit, cu program şi după-amiaza, care include masa şi odihna copiilor), facilităţile şi programele educaţionale oferite (spaţiu de joacă, sală de sport, calculatoare, posibilitatea învăţării de limbi străine sau a unui instrument muzical) şi costurile asociate (costurile meselor, opţionalelor sau taxele de şcolarizare în cazul grădiniţelor private). Referitor la unităţile de învăţământ preşcolar privat, ARACIP a reamintit în dese rânduri că funcţionarea legală a unei grădiniţe este dovedită exclusiv pe baza actului de autorizare sau acreditare, care poate fi solicitat de către părinţi. „Prin procesul de evaluare externă în urma căruia o grădiniță este autorizată să funcționeze provizoriu sau este acreditată, instituția abilitată de lege, adică ARACIP, verifică respectarea prevederilor legale referitoare la siguranța și sănătatea copiilor; resursa umană; planificarea și desfășurarea procesului de educație, care respectă prevederile legale şi determină obți­nerea rezultatelor scontate; con­di­țiile materiale”, se arată în documentul ARACIP.