Cum evităm problemele provocate de aerul condiționat
Canicula prelungită cu care ne confruntăm de mai bine de o săptămână ne determină pe mulți dintre noi să suprasolicităm aparatele de aer condiționat pentru a elimina disconfortul termic provocat de temperaturile extreme. Deși obţinem senzaţia de răcorire dorită, dacă este pus să funcționeze la temperaturi foarte mici în comparație cu temperatura de afară, aerul condiționat ne poate provoca probleme de sănătate, atrag atenţia medicii.
Din dorința de a obţine cât mai repede o stare de răcorire, multe persoane sunt tentate chiar să se poziționeze pe direcția de acțiune a aparatului de aer condiționat, însă acest lucru nu face decât să provoace o contracție intensă a musculaturii corpului și, implicit, dureri musculare și ale articulațiilor sau chiar să ne trezim „înțepeniți”. De aceea, trebuie să fim moderați atunci când reglăm aparatul de aer condiționat, iar trecerea de la foarte cald la rece să se facă treptat. Temperaturi de 16-18 grade Celsius nu sunt recomandate, afirmă dr. Diana Cimpoeșu (foto), coordonator UPU SMURD Iași, citată de Digi24. De altfel, potrivit standardelor internaționale, aparatele de aer condiționat nu trebuie setate în nici un caz la temperaturi mai mici de 25 de grade.
Potrivit dr. Diana Cimpoeşu, în perioadele caniculare, în unitățile de primiri urgențe vin mulți pacienți cu nevralgii intercostale, cu cefalee, otite şi viroze. „Cele mai multe cazuri sunt cu nevralgii, te doare capul, urechea, spatele, umărul… pentru că ai stat în aer condiționat foarte rece. Asta, pentru că în mașină au 16 grade, la birou preferă să fie tot 16 grade și apar probleme în general mai frecvente iarna: dureri lombare, otite, viroze, traheobronșite”, a explicat coordonatoarea UPU SMURD Iași. De asemenea, medicul atrage atenţia asupra faptului că atunci când venim de la temperaturi caniculare nu se recomandă nici dușurile reci, care pot duce la tulburări grave de ritm cardiac, până la tulburări maligne de ritm cardiac, cu fibrilație ventriculară sau chiar stop cardiac. (I. M.)