Cum ne păstrăm sănătoasă pielea corpului
Programele de educație în prevenirea și managementul afecțiunilor dermatologice presupun respectarea unui ritual zilnic de îngrijire a pielii, care are la bază o curățare delicată și aplicarea de produse hidratante particularizate în funcție de necesitățile individuale ale tegumentului. Îngrijirea tenului include și o protecție față de radiațiile ultraviolete în scopul prevenirii dermatoheliozei (îmbătrânirea cutanată) și fotocarcinogenezei. Conceptul de frumusețe pornește de la sănătatea sufletească, care dă echilibru omului, și se reflectă prin aspectul exterior, printr-o încredere în sine. Nici un standard de frumusețe impus de societate, media sau orice cultură nu-și merită prețul sănătății.
Accesibilitatea la tratamente cosmetice și proceduri de estetică medico-chirurgicale sunt, pe de-o parte, benefice atunci când sunt utilizate pentru ameliorarea sau corectarea unor defecte cu impact major asupra calității vieții pacientului. Pe de altă parte, trebuie delimitate de promovarea excesivă în scopul publicității și așa-numitelor standarde de frumusețe impuse de societate.
O privire atentă asupra îngrijirii organului cutanat limitează progresia spre afecțiuni cu impact psihoemoțional, iar obiectivul este eliminarea preocupării pacientului pentru stigmatizare socială, anularea sau reducerea durerii asociate disconfortului sau a impotenței funcționale după caz.
Îmbătrânirea cutanată se caracterizează prin modificări progresive și predictibile pe scară largă, asociate cu o susceptibilitate crescută la multe boli, și este influențată de factori genetici, stilul de viață și expuneri la factorii de mediu. Epiderma devine mai subțire, se aplatizează, se usucă, se atrofiază. Îi scade elasticitatea și, astfel, se compromite funcția de barieră a pielii, ceea ce duce la creșterea fragilității acesteia și de aici necesitatea unei îngrijiri adecvate. Pașii de urmat în îngrijirea pielii sunt: curățarea cu produse adaptate necesităților tenului; hidratarea în funcție de particularitățile individuale ale pielii (copii/adulți/vârstnici); îmbogățirea cremelor cu vitamine, antioxidanți, lipide (având în vedere temperaturile cald/frig dar și vârstă); fotoprotecția cutanată (creme/loțiuni/spray-uri agent ecran cu filtre de protecție pentru razele ultraviolete); preparate topice care să aibă o anumită eleganță cosmetică.
O atenție deosebită trebuie acordată pielii scalpului (frecvență normală de șamponare a scalpului fiind de una-două aplicări/săptămână) și vulnerabilității acesteia în sezonul rece/cald (măsuri de protecție mecanică).
E necesară, de asemenea, evitarea factorilor de agresiune a pielii: schimbările bruște de temperatură, vestimentație care să fie din bumbac, folosirea produselor de curățare hipoalergenice destinate pielii sensibile, dar și combaterea stresului psihoemoțional prin activități recreaționale și climat familial blând. Statusul nutrițional e nevoie să asigure un aport adecvat, conform cu necesarul zilnic de nutrienți, într-o dietă echilibrată, iar reducerea carbohidraților și alimentelor procesate în favoarea fructelor și legumelor crude ajută la păstrarea sănătoasă a pielii. Înțelegem sănătatea pielii într-o simbioză cu echilibrul interior/sănătatea sufletească, ca parte integrantă a ființei umane, iar frumusețea se alătură și ea în mod natural.