Cum poate fi combătută insomnia
Insomnia este, din punct de vedere medical, o tulburare a somnului, caracterizată fie prin imposibilitatea de a adormi, fie prin trezirea după o scurtă perioadă de somn (una-două ore de la adormire). Un adult sănătos trebuie să doarmă în general 6-8 ore din 24, iar copiii ceva mai mult. Circumstanţele în care pot apărea insomniile sunt: mesele prea copioase seara, surmenajul fizic şi intelectual, sedentarismul, bolile acute în curs de evoluţie (cardiopatie, astm, ulcer, dischinezie, migrenă). Există şi alte circumstanţe ce pot fi însoţite de insomnie: nevrozele, toxicomaniile minore (cafea, cacao, pepsi) sau medicamentoase sau profesiile ce presupun dereglarea cronică a ritmului somn-veghe.
Pentru prevenirea insomniei sunt indicate menţinerea unui program de viaţă cât mai ordonat, evitarea suprasolicitărilor de tot felul, a sedentarismului, relaxarea înainte de culcare. În acelaşi timp, nu se va recurge la somnifere din proprie iniţiativă, mai ales că fiecare insomnie îşi are particularităţile ei şi doar medicul este în măsură să stabilească medicamentaţia. De asemenea, este indicată evitarea la masa de seară a unor alimente cum ar fi mezelurile, conservele, carnea de vânat, mazărea, fasolea, orezul, ouăle, brânzeturile fermentate.
Cina nu trebuie să fie nici prea uşoară (foamea trezeşte), nici prea grea. Ea trebuie să conţină proteine (carne de peşte sau de pasăre) şi calciu (lactate), care au proprietăţi sedative. Seara trebuie să ne ferim şi de alimente diuretice, şi de excitante, cum sunt alcoolul, tutunul, cafeaua, ceaiul tare şi coca-cola. Foarte indicat este să bem un pahar de lapte cald (dacă este posibil, de capră).
Seara, înainte de culcare, se vor face timp de câteva minute băi de aer în faţa ferestrei deschise. Se va face un duş călduţ sau rece, cu 20-30 de minute înainte de culcare, dar în nici un caz fierbinte. Îmbrăcămintea pentru dormit va trebui să fie cât mai lejeră, iar camera bine aerisită. Se vor respecta cu stricteţe orele de culcare şi de trezire, aceleaşi în fiecare zi. Dacă este posibil, se vor folosi perne în care se introduc conuri de hamei, fân, frunze de sulfină, roiniţă.