Cum putem preveni alergiile la început de sezon
Aproximativ 20% din populația lumii a fost diagnosticată cu rinită alergică, 6% are cel puțin o alergie alimentară, iar aproape 20% suferă de dermatite atopice la un moment dat. Asociaţia Mondială de Alergologie avertizează că în următorii 10 ani numărul persoanelor cu alergii şi astm va creşte cu o treime. Alergiile se manifestă cel mai frecvent la schimbarea anotimpurilor, primăvara și toamna.
Alergia reprezintă o reacție de apărare exagerată la sub-stanțe denumite antigeni, care în mod normal sunt inofensive (praf, polen, păr, ciocolată, lapte, pește, căpșuni) sau la un medicament și anumite bacterii. Reacţia organismului este de a elimina aceste substanțe prin anticorpi ce stimulează producerea de substanțe inflamatorii. Simptomele alergice specifice sunt: eczema, rinita alergică, inflamația oculară sau conjunctivita, simptomele gastrointestinale, urticaria, sindrom de alergie orală, astmul și, în cel mai grav caz, reacţia anafilactică.
Există câteva metode simple de prevenire a alergiilor, în funcție de tipul afecțiunii. Astfel, pacienții cu astm sau rinită alergică declanșate de acarieni, mucegaiuri sau alți alergeni de interior trebuie să controleze calitatea climatului din casă: temperatură scăzută, umiditate scăzută (între 40 și 50%) și o bună ventilație. „Persoanele cu alergii la acarienii din praful de casă și mucegaiuri trebuie să îmbrace complet salteaua de dormit, pernele, plapuma, cuverturile şi păturile în huse impermeabile, alergene. În plus, trebuie să aveți în vedere spălarea săptămânală a întregii lenjerii de pat cu apă la temperatura de 55℃- 60℃, reducerea umidităţii relative (sub 50%) și aerisirea zilnică a camerei, în funcţie de climat. Nu uitați de ventilarea optimă a bucătăriilor și băilor pentru eliminarea aburilor, utilizarea instalaţiei de aer condiţionat și dezumificatoarelor, înlăturarea excesului de apă de pe obiecte sanitare/ din bucătărie, soluţionarea scurgerilor/ stagnărilor de apă. Nu în ultimul rând, evitați dormitul în camere neamenajate - casă de ţară, condiţii hoteliere improprii, evitarea locuirii în subsoluri, încăperi umede”, recomandă dr. Adriana Tudose, medic primar alergologie și imunologie clinică, în cadrul unei emisiuni televizate.
Medicul mai sfătuiește evitarea ieșirilor în aer liber între orele 10.00 și 15.00, acesta fiind intervalul de maximă circulație a polenului în aer sau folosirea unei măști de față care să acopere gura și nasul. Când însă nu pot fi evitate simptomele alergiilor, există medicamente care le pot controla.
Urbanizarea, industrializarea, modificările climatice şi moştenirea genetică au făcut ca numărul persoanelor care suferă de alergii să explodeze în ultimii ani. Specialiștii estimează că, în prezent, la nivel mondial, 300 de milioane de oameni suferă de un tip de alergie, iar până în 2025 numărul va ajunge la 400 de milioane.