Cum reducem consumul de energie a electrocasnicelor

Data: 10 Martie 2023

Înlocuirea vechii centrale cu una nouă, evitarea preîncălzirii cuptorului sau scoaterea rufelor din maşină cât mai repede sunt câteva dintre metodele de economisire a energiei recomandate de E.ON România.

O centrală termică veche pe gaz consumă anual 600-800 kWh, iar înlocuirea acesteia cu una în condensare aduce o economie de până la 30% la gaz şi de 200 kWh la electricitate.

Electrocasnicele din bucătărie sunt responsabile de circa 30% din consumul energetic din casă. Potrivit E.ON, aragazul electric consumă 445 kWh şi doar prin ajustarea felului în care gătim se pot economisi până la 120 kWh. „Foloseşte întotdeauna un capac, va reduce consumul de energie cu până la două treimi, echivalentul a 60 kWh salvaţi; evită să preîncălzeşti cuptorul, vei economisi 60 kWh”, recomandă compania.

De asemenea, congelatorul consumă 415 kWh/an, din care pot fi salvați 50 kWh doar prin ținerea uşii deschise cât mai puțin și prin dezghețarea periodică. În cazul frigiderului (330 kWh consum), pentru a economisi 50 kWh, trebuie evitată plasarea sa într-un loc cald, iar uşa trebuie deschisă cât mai puţin.

Iluminatul încarcă anual factura cu circa 330 kWh, care pot fi reduși cu până la 75% prin înlocuirea becurilor clasice cu unele economice. În cazul maşinii de rufe (consum de 200 kWh), specialiştii recomandă spălarea la 30 de grade și selectarea programului Eco.

Potrivit E.ON, 50% din energia dintr-o casă este consumată de centrală, aragazul electric şi congelator, iar o gospodărie cu trei persoane are un consum de circa 3.400 kWh/an. „Eficienţa energetică acoperă un ansamblu vast de măsuri, dar un prim pas este să evităm risipa de energie”, subliniază furnizorul de energie. (C. Z.)