Cumpărarea de teren agricol de către cetăţeni străini ar putea fi limitată

Data: 24 Iunie 2013
Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din Camera Deputaţilor are în vedere promovarea unui proiect de lege ce prevede limitarea cumpărării de teren de către cetăţenii sau firmele din străinătate la 500 de hectare, aşa cum există deja în Ungaria.
 
„Avem în vedere iniţierea unui proiect de lege prin care să limităm cumpărarea de către străini, adică să le dăm dreptul să cumpere maximum 500 de hectare“, a spus deputatul Ioan Chirteş, membru al Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaţilor.
 
Deputatul a precizat că se analizează şi varianta acordării dreptului de preemţiune statului român, autorităţilor locale şi fermierilor actuali, pentru cumpărarea terenurilor.
 
În momentul în care a semnat Tratatul de Aderare la Uniunea Europeană, România a obţinut o derogare de şapte ani, însă, de la 1 ianuarie 2014, este obligată să permită cetăţenilor străini din statele membre ale UE şi ale Spaţiului Economic European să cumpere teren agricol, pe persoană fizică, în România. Liberalizarea poate da naştere unor riscuri privind securitatea alimentară, riscuri care au fost evidenţiate şi la Forumul Economic de la Davos din ianuarie 2013.
 
De asemenea, pot exista state care deţin resurse mari de producţie şi care au interesul să blocheze producţia dintr-o ţară concurentă. Un alt risc ar fi ca unele persoane fizice să cumpere terenuri fără să le exploateze, aşteptând creşterea preţurilor pentru a le revinde în profit. Astfel, terenurile agricole respective ar fi scoase din circuitul de producţie, cu efecte negative asupra pieţei de produse agricole. (Bogdan Cronţ)