Cura de fructe eficientă în caz de obezitate severă
Unele fructe au proprietăţi ce le fac deosebit de utile în cura de slăbire, prin valoarea calorică redusă, datorită conţinutului de glucide sub 10% şi prin cantitatea ridicată de potasiu, cu efecte puternic diuretice în eliminarea excesului de apă din ţesuturi.
Fructele sunt bogate în celuloză, reglează digestia şi creează senzaţia de saţietate. Cele mai frecvente fructe indicate în obezitate sunt: r sub 5% glucide: lămâi, portocale, grapefruit, mandarine, pepene verde, coacăze negre, fragi de pădure, afine; r între 5 şi 10% glucide: mere, cireşe, vişine, piersice, caise timpurii, căpşuni, zmeură, agrişe, mure. Sunt recomandate cure de 10-20 de zile, cu consum zilnic de 1-1,5 kg, împărţite în cinci porţii egale, consumate proaspete (spălate, dar necurăţate de coajă) sau prelucrate în sucuri şi compoturi neîndulcite. În zilele de cură nu se mai consumă alte alimente. Sucul de citrice, preparat dintr-o portocală, un grapefruit, jumătate de lămâie, două linguriţe miere de albine şi 300 ml apă plată se consumă în două reprize pe zi (dimineaţa şi la amiază), înainte de mese. Cura de lămâie se începe cu zeama unui fruct diluată sub formă de limonadă cu apă (1:5) şi cu puţină zaharină. Treptat se creşte doza, câte o lămâie pe zi până în ziua a 10-a cu 10 lămâi, după care se descreşte doza până la o lămâie pe zi. Limonada se bea numai înainte de mese sau pe stomacul gol. O altă formă de utilizare constă în tăierea unei lămâi în felii rotunde care se pun, seara, peste o lingură flori de muşeţel şi 200 ml de apă clocotită; se acoperă pentru macerare până în dimineaţa următoare, când se strecoară şi se bea pe stomacul gol. În general, curele de lămâie prezintă efecte diuretice, depurative, tonice asupra sistemului nervos şi muscular, remineralizante, antigutoase şi antiaterogene. Acţionează prin reducerea şi eliminarea celulitei şi prin intensificarea consumului de grăsimi din depozitele subcutanate. Respectarea curei de lămâie este benefică şi în tratarea altor afecţiuni, ca de exemplu: arterite, flebite, tromboflebite, varice, hipertensiune arterială, ateroscleroză, afecţiuni hepatice, diabet, litiază renală şi poliartrită reumatoidă. Cura de mere este frecvent utilizată, având avantajul abundenţei pe piaţă, precum şi efecte deosebite în creşterea diurezei, intensificarea arderilor din organism cu consum energetic suplimentar, mărirea tonusului nervos şi muscular. Prin proprietăţile laxative acţionează prin înlăturarea produselor toxice care rezultă în reacţiile de dezasimilare. În plus, merele proaspete au efecte în reumatisme şi poliartroze, reduc concentraţia de colesterol sangvin şi elimină excesul de acid uric. Se folosesc fructe proaspete (67 calorii la 100 g), mere coapte, sucuri, compoturi şi infuzii din coji uscate. Cireşele şi vişinele (81 calorii la suta de grame) au proprietăţi diuretice, depurative, laxative şi sedative, la persoane cu "foame nervoasă" şi cu dureri osteoarticulare, sub presiunea greutăţii corporale excedentare. Se recomandă în cure de slăbire câte 500-1.000 de grame pe zi, de două ori pe săptămână, fără a consuma alte alimente în zilele respective.