Curs de formare pentru clericii recent hirotoniți din Eparhia Sucevei și Rădăuților
Desfășurat anul acesta sub streașina uneia dintre cele mai noi ctitorii din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, Mănăstirea Sihăstria Râșcăi, programul inițiat de Centrul de formare continuă și specializare al Centrului eparhial Suceava se adresează preoților recent hirotoniți din cuprinsul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
În dimineața zilei de luni, 17 iunie, 18 clerici din cele 5 protopopiate ale eparhiei, precum și membri ai Sectorului educațional-teologic al Centrului eparhial Suceava, pr. Ionuț Isopescu, consilier eparhial, și arhid. Marius Gabriel Filip, director departament, au participat la Sfânta Liturghie săvârșită de către Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, în biserica mare a Mănăstirii Sihăstria Râșcăi. Aceștia au audiat apoi prelegerile susținute de formatorii invitați în cadrul evenimentului și au luat parte la sesiunile de dialog.
Primul curs, intitulat „Duhovnic și ucenic”, a fost susținut de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul. Ierarhul a arătat cum trebuie să fie înaintea lui Dumnezeu și a oamenilor cel care dorește să fie un bun păstor: „Vă rog să rețineți această regulă de aur a paternității duhovnicești, și anume că nu poate fi duhovnic bun cel care nu a fost, și foarte important, nu este pe mai departe, ucenic bun. Nu ai cum. E o lege pe care Părinții Bisericii au subliniat-o de foarte multe ori în scrierile lor, din Pateric și până în zilele noastre: cineva care este recunoscut ca părinte duhovnicesc, acela mai întâi a ucenicit la un părinte duhovnicesc”.
A urmat prelegerea părintelui prof. dr. Viorel Sava, titularul catedrei de Teologie liturgică și directorul Școlii doctorale a Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași. Părintele profesor a susținut un atelier practic despre Taina Sfântului Botez și despre rânduiala Proscomidiei, în cadrul cursului fiind abordate și aspecte de estetică liturgică.
În cadrul întâlnirilor, tematica abordată este diversă și cuprinde diferite probleme de actualitate, toate prezentările încercând să răspundă provocărilor în care sunt antrenați preoții zi de zi în viața parohiilor păstorite.