Curs festiv la Facultatea de Teologie din Sibiu
Absolvenţii promoţiei 2007-2011 a Facultăţii de Teologie Ortodoxă "Andrei Şaguna" din Sibiu au participat ieri, 16 iunie, la amplele manifestări organizate cu ocazia finalizării ciclului de licenţă. Cursul festiv a avut loc în curtea facultăţii sibiene, unde părinţii, rudele şi prietenii i-au felicitat pe absolvenţi şi au mulţumit profesorilor care i-au îndrumat.
Aşa cum s-a împământenit de ani buni la Sibiu şi a devenit chiar o tradiţie în rândul studenţilor, cu o zi înainte de cursul festiv, absolvenţii au primit din partea anului III, Secţia pastorală un dar de suflet constând într-un concert de muzică tradiţională, cu multe cântece de dor şi joc.
Manifestările din ziua cursului festiv au început ca de fiecare dată cu Sfânta Liturghie arhierească, oficiată în Catedrala mitropolitană de Înalt Preasfinţitul Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, Preasfinţitul Visarion, Episcopul Tulcii, Preasfinţitul Andrei Făgărăşanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, şi un sobor de preoţi format din profesori de la Facultatea de Teologie.
Răspunsurile la strană au fost date de un grup de studenţi din anul IV, Secţia pastorală.
"O clipă solemnă"
În cuvântul adresat absolvenţilor prezenţi, împreună cu familiile şi apropiaţii lor, IPS Mitropolit Laurenţiu i-a îndemnat pe aceştia să păstreze comuniunea duhovnicească realizată în mediul teologic, în Biserica lui Hristos, prin Sfintele Taine şi educaţia teologică.
"Este o clipă solemnă şi se cuvenea să-i aducem slavă lui Dumnezeu şi mulţumire în modul acesta tainic, euharistic, prin participarea noastră la masa euharistiei. Cei care v-aţi împărtăşit astăzi împreună cu noi aţi reconstituit această comuniune spirituală care este Biserica şi aţi reconstituit reuniunea tainică stabilită între voi timp de patru ani. Este darul cel mai mare pe care Dumnezeu ni l-a lăsat şi de care trebuie să ne împărtăşim mereu. În acest moment de mulţumire adusă lui Dumnezeu, dorim să transmitem binecuvântare şi mulţumire ostenitorilor şi celor care s-au îngrijit ca, timp de patru ani, cu atât mai mult în ultimul an al studiilor voastre, să vă dea tot ceea ce este necesar ca să puteţi parcurge programa şcolară şi alături de profesori trebuie felicitaţi şi ostenitorii de capelă, care au încercat să vă dea pe lângă educaţia spirituală şi cunoştinţe duhovniceşti deosebite", a spus IPS Mitropolit Laurenţiu.
Cei trei ierarhi au primit din partea promoţiei 2011, prin şeful de an, Alexandru Chituţă, câte un arhieraticon, ca simbol al recunoştinţei pentru jertfa depusă în a-i îndruma pe băncile facultăţii şi cu rugămintea de a fi permanent în rugăciunile ierarhilor.
Şcoala Bisericii
Ceremonia cursului festiv a avut loc pe o scenă amenajată în curtea facultăţii şi a fost moderată de Alexandru Chituţă. Cuvântul festiv a fost rostit de arhid. prof. dr. Ioan Ică jr. Părintele profesor a subliniat în cuvântul său faptul că noi, ca şi creştini, participăm în fiecare an la o retrăire a mesajului divin transmis prin Evanghelie în Biserică. Acest lucru face din viaţa noastră creştinească o permanentă lucrare, încât putem spune că ne aflăm mereu într-o şcoală a Bisericii, care nu se termină niciodată.
"Cursurile facultăţii, ca şi cele ale unei şcoli, se încheie la un moment dat. Dar această şcoală a Bisericii, şcoala Evangheliei, a Duhului Sfânt nu se încheie niciodată. Într-un fel, suntem toţi repetenţi la această şcoală, pentru că aceasta este cuprinsă în timpul anului bisericesc. Biserica ne rânduieşte să avem un singur an, cel al Domnului, pe care îl repetăm mereu de la 1 septembrie şi până la 31 august. Suntem chemaţi în timpul acestui an bisericesc de Domnul nostru Iisus Hristos, să luăm viaţa noastră creştinească ca o şcoală de zi cu zi, o şcoală a Evangheliei, în Biserică. Întrun fel, şcoala nu se încheie niciodată în Biserică. În fiecare zi avem o lecţie. Avem zilnic un cuvânt al Evangheliei şi al Apostolului. Fiecare zi ar trebui începută citind şi adâncind învăţăturile cuvântului lui Dumnezeu din Evanghelia şi Apostolul zilei, cuvântul lui Dumnezeu către noi în fiecare zi. Călăuziţi de acest cuvânt, trebuie să percepem taina din interiorul anului bisericesc", a spus arhid. prof. dr. Ioan Ică jr.
În prezenţa celor trei ierarhi, a profesorilor şi a familiilor, conf. dr. Ciprian Streza a oferit studenţilor Secţiei teologie socială diplomele de absolvire şi câte un trandafir alb. Acelaşi lucru l-au făcut pentru absolvenţii Secţiei pastorală îndrumătorii de ani, pr. conf. dr. Irimie Marga şi asist. ierom. Vasile Bârzu. Cursul festiv s-a încheiat cu binecuvântările arhiereşti şi darurile pe care studenţii le-au făcut îndrumătorilor de an şi capelei facultăţii. Un cuvânt de recunoştinţă şi mulţumire a primit şi PS Episcop Visarion, care a sprijinit financiar realizarea mozaicului de pe panoul cu absolvenţii promoţiei 2007-2011. Mulţumirile aduse tuturor profesorilor şi ostenitorilor de la Facultatea de Teologie au încheiat ceremonia.