Cursuri de îndrumare duhovnicească la Mănăstirea Nicula, judeţul Cluj

Un articol de: Darius Echim - 08 Aprilie 2022

În perioada 4-7 aprilie, la Mănăstirea Nicula, județul Cluj, s-au desfăşurat cursurile preoțești de duhovnicie, dedicate clericilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului. În perioada 11-14 aprilie, cursurile au loc la Mănăstirea Rebra-Parva, judeţul Bistriţa-Năsăud.

Cursurile au început cu o slujbă de Te Deum, în biserica nouă a așezământului monahal de la Nicula, la finalul căreia Înaltprea­sfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a adresat celor prezenți câteva îndemnuri cu privire la viața duhovnicească a preotului şi la practicarea intensivă a virtuților. Ierarhul a reluat apelul de ajutorare a refugiaților ucraineni.

Prima serie a cursurilor a început cu prelegerea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Andrei, urmată de comunicări susţinute de Prea­sfințitul Părinte Benedict Bistri­țeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, arhim. prof. dr. Teofil Tia, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, arhim. Dumitru Cobzaru, exarhul mănăstirilor din Eparhia Clujului, arhim. lect. dr. Simeon Pintea, eclesiarhul Catedralei Mitropolitane, și arhim. Samuel Cristea, duhovnicul Colegiului Ortodox „Mitropolit Nicolae Colan” din Cluj-Napoca.

Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul i-a binecuvântat ­miercuri, 6 aprilie, pe cei 20 de preoți din parohiile județului Cluj care participă la cursurile de îndrumare duhovnicească de la Mănăstirea Nicula, le-a adresat îndemnuri și sfaturi practice şi le-a vorbit despre lucrarea Duhului Sfânt prin Biserică, explicând că ei trebuie să-L facă cunoscut pe Dumnezeu credin­cioșilor în lumina învățăturii Sfin­ților Părinți.

În cele patru zile de curs, preoții au participat la întregul program liturgic al mănăstirii, au discutat pe diferite subiecte, precum: rolul duhovnicului în societatea contemporană, condițiile spovedaniei, actualitatea canoanelor, pregătirea credincioșilor pentru spovedanie, sau raportul dintre spovedanie și împărtășanie, participând, în ace­lași timp, și la discuțiile practice pe care le au cu părinții duhovnici și cu ceilalți invitați.

Conform consilierului administrativ-bisericesc al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, pr. Cristian Baciu, cursurile de duhovnicie, reluate după doi ani, sunt organizate sub forma unor colocvii, cu o tematică practică și formativă. Scopul acestora este să construiască un dialog între duhovnici și preoții cursanți pe subiecte de mare impor­tanță pentru misiunea pastorală.