Cursuri de îndrumare duhovnicească la Mănăstirea Nicula, judeţul Cluj
În perioada 4-7 aprilie, la Mănăstirea Nicula, județul Cluj, s-au desfăşurat cursurile preoțești de duhovnicie, dedicate clericilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului. În perioada 11-14 aprilie, cursurile au loc la Mănăstirea Rebra-Parva, judeţul Bistriţa-Năsăud.
Cursurile au început cu o slujbă de Te Deum, în biserica nouă a așezământului monahal de la Nicula, la finalul căreia Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a adresat celor prezenți câteva îndemnuri cu privire la viața duhovnicească a preotului şi la practicarea intensivă a virtuților. Ierarhul a reluat apelul de ajutorare a refugiaților ucraineni.
Prima serie a cursurilor a început cu prelegerea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Andrei, urmată de comunicări susţinute de Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, arhim. prof. dr. Teofil Tia, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, arhim. Dumitru Cobzaru, exarhul mănăstirilor din Eparhia Clujului, arhim. lect. dr. Simeon Pintea, eclesiarhul Catedralei Mitropolitane, și arhim. Samuel Cristea, duhovnicul Colegiului Ortodox „Mitropolit Nicolae Colan” din Cluj-Napoca.
Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul i-a binecuvântat miercuri, 6 aprilie, pe cei 20 de preoți din parohiile județului Cluj care participă la cursurile de îndrumare duhovnicească de la Mănăstirea Nicula, le-a adresat îndemnuri și sfaturi practice şi le-a vorbit despre lucrarea Duhului Sfânt prin Biserică, explicând că ei trebuie să-L facă cunoscut pe Dumnezeu credincioșilor în lumina învățăturii Sfinților Părinți.
În cele patru zile de curs, preoții au participat la întregul program liturgic al mănăstirii, au discutat pe diferite subiecte, precum: rolul duhovnicului în societatea contemporană, condițiile spovedaniei, actualitatea canoanelor, pregătirea credincioșilor pentru spovedanie, sau raportul dintre spovedanie și împărtășanie, participând, în același timp, și la discuțiile practice pe care le au cu părinții duhovnici și cu ceilalți invitați.
Conform consilierului administrativ-bisericesc al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, pr. Cristian Baciu, cursurile de duhovnicie, reluate după doi ani, sunt organizate sub forma unor colocvii, cu o tematică practică și formativă. Scopul acestora este să construiască un dialog între duhovnici și preoții cursanți pe subiecte de mare importanță pentru misiunea pastorală.