Cursuri pentru obținerea gradelor profesionale în preoție la Cluj-Napoca

Un articol de: Darius Echim - 19 Septembrie 2024

În perioada 9-20 septembrie, la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, se desfășoară a 109-a serie de cursuri pastoral-misionare clericale în vederea obținerii gradelor profesionale în preoție, respectiv Definitiv și Gradul II. Participă 52 de clerici din cuprinsul Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului.

Seria de cursuri a început luni, 9 septembrie, în Paraclisul Facul­tății de Teologie Ortodoxă, prin săvârșirea unui Te Deum, în pre­zența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, care, la finalul slujbei, le-a adresat clericilor prezenți un cuvânt de învățătură și a evidențiat impor­tanța acestor cursuri necesare în activitatea fiecărui cleric.

La deschidere au mai luat parte: decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca - arhim. prof. univ. dr. Teofil Tia, pr. lect. univ. dr. Bogdan Ivanov, cadru universitar al aceleiași facultăți, coordonatorul acestor cursuri, și secretarul-șef al facultății - pr. Cosmin Trif.

Cursurile pentru obținerea gradelor profesionale în preoţie au rolul de a forma și de a răspunde problemelor actuale pe care le întâmpină preoții în pastorație. Astfel, în cele două săptămâni de cursuri, clericii iau parte la o serie de prelegeri și discuții practice susținute de ierarhii clujeni și de mai mulți preoți profesori de la instituția de învă­țământ teologic clujean. Totodată, aceștia participă la programul liturgic din capela facultății și susțin meditații asupra unor subiecte de interes.

Miercuri dimineața, 11 septembrie, preoții cursanți au primit binecuvântarea Preasfințitului Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, care a săvârşit Sfânta Liturghie în paraclisul facultății, după care a ținut o prelegere pe tema „Incursiuni filocalice cu nuanțe pastorale”. De asemenea, vineri, 13 septembrie, cursanții s-au reîntâlnit cu Părintele Mitropolit Andrei, care le-a vorbit pe tema „Părintele spiritual şi rolul lui în tămăduirea societăţii bolnave”.