Curtea Internațională de Justiție

Un articol de: Cristina Zamfirescu - 04 Martie 2022

Cunoscută și drept Curtea Mondială de la Haga, Curtea Inter­națională de Justiție (CIJ) este principalul organ judiciar al Na­țiunilor Unite. Are sediul în Palatul Păcii de la Haga, Țările de Jos. Principalele sale funcții legale sunt solu­ționarea litigiilor prezentate de către statele membre ONU. 

CIJ nu trebuie confundată cu ­Curtea Penală Internațională (sau Tribunalul Penal Internațional), cu sediul tot la Haga, care are rolul de a judeca persoane acuzate de genocid, crime de război, crime împotriva umanității. Înființată în 1945, prin Carta ONU, Curtea s-a confruntat cu relativ puține cazuri în istoria sa. Începând din anii 1980, a crescut dorința de a apela la instituția de la Haga, în special în rândul țărilor în curs de dezvoltare. În prezent există 12 cazuri pe masa Curții Mondiale. Hotărârile Curții Mondiale sunt puse în aplicare de Consiliul de Securitate ONU, dar doar dacă nici unul din cei cinci membri permanenți ai Consiliului (China, Franța, Rusia, Regatul Unit și SUA) nu își exercită dreptul de veto. 

CIJ este compusă din 15 judecători aleși pentru nouă ani de către Adunarea Generală a ONU și Consiliul de Securitate. Potrivit articolului 36 din statut, Curtea are patru competențe de bază: interpretarea unui tratat, orice problemă de drept internațional, existența oricărui fapt care, dacă ar fi stabilit, ar constitui încălcarea unei obligații internațio­nale și natura sau întinderea re­parației datorate pentru încălcarea unei obligații internațio­nale.