„Cuvânt către tineri“, într-o nouă prezentare

Un articol de: Ștefan Mărculeţ - 28 Iunie 2013
Revista Departamentului pentru tineret al Arhiepiscopiei Sibiului a apărut în acest an într-o nouă prezentare grafică. Odată cu apariţia recentă a primului număr din 2013, publicaţia a devenit semestrială şi vine în sprijinul activităţilor pe care Departamentul amintit le desfăşoară cu elevii şcolilor şi liceelor din judeţele Sibiu şi Braşov.
 
Până în acest an, „Cuvânt către tineri“, supliment al „Telegrafului Român“, apărea trimestrial şi nu avea toate paginile color. Numărul din acest semestru a fost tipărit integral color, cu o nouă grafică şi cu un conţinut variat, redactat sub conducerea pr. Vasile Dariciuc, directorul Departamentului de Tineret al Arhiepiscopiei Sibiului, cu sprijinul prof. dr. Sorin Joantă, inspectorul de Religie de la aceeaşi eparhie, şi cu ajutorul prof. Elena Popa de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Braşov.
 
Prima pagină a revistei aduce un cuvânt pastoral adresat de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului. În aceeaşi pagină încep două articole foarte interesante, primul referindu-se la atitudinea critică a lui Daniel Defoe faţă de moravurile societăţii britanice de la sfârşitul secolului al XVII-lea şi începutul secolului al XVIII-lea. Al doilea articol care se deschide în prima pagină şi care atrage atenţia cititorului conţine argumente în privinţa mersului la biserică. Articolul include mai multe opinii ale adolescenţilor cu privire la viaţa liturgică a credincioşilor. Nu lipsesc din cele opt pagini ale revistei poezii religioase compuse de elevi sibieni, meditaţii şi opinii.

Articole redactate de elevi

Una dintre paginile de referinţă, intitulată „Ars una, species mille“, aduce în acest număr un amplu articol scris de eleva Ionela Sterp, de la Liceul de Artă din Sibiu. Intitulat „Actualitatea mântuirii în Hristos“, materialul realizat de elevă atrage atenţia asupra dificultăţilor întâmpinate de adolescenţii zilelor noastre în descoperirea adevăratelor valori ale vieţii umane. Textul prezintă valorile creştine ca o necesitate pentru tineri şi demonstrează faptul că acestea trebuie oferite tinerilor în căutarea unui rost în viaţă. Paginile şase şi şapte ale publicaţiei de la Sibiu sunt realizate integral de elevi sibieni. Articolul „Identitate creştină“, scris de Maria Popescu de la Colegiul Naţional „Octavian Goga“, ni-L prezintă pe Mântuitorul Iisus Hristos ca model de viaţă pentru tineri. Teodora Şpan, de la aceeaşi instituţie de învăţământ, a redactat „Merinde pentru suflet pe calea spre viaţa de veci“, în care evidenţiază rolul Sfintei Împărtăşanii pentru viaţa duhovnicească a fiecărui om. În cele din urmă, ultima pagină a publicaţiei, o cronică a evenimentelor religioase în care au fost implicaţi tinerii din Arhiepiscopia Sibiului, prezintă pe scurt Olimpiada judeţeană de Religie, dar şi etapa eparhială a Concursului naţional „Bucuria de a fi creştin“, la care câştigătorii au primit premii şi au mers la faza naţională a competiţiei.