Cuvânt despre „fericirea văzută de sus“

Data: 02 Decembrie 2011

În ziua praznicului Sfântului Apostol Andrei, cel Întâi Chemat, şi al Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, a avut loc întâlnirea pr. Constantin Necula de la Facultatea de Teologie din Sibiu cu elevii Colegiului "Octavian Goga". Evenimentul este parte a unei serii de întâlniri cu personalităţi ale vieţii duhovniceşti, iniţiate de Organizaţia Tinerilor din Sibiu.

Într-un spaţiu nonconformist - sala de sport a colegiului - câteva sute de adolescenţi s-au împărtăşit de un cuvânt "Despre fericirea văzută de sus". Părintele Necula, din poarta sălii de sport, le-a vestit celor prezenţi un Dumnezeu viu, iubitor de oameni, Căruia Îi pasă de fiecare în parte, "care nu lucrează după program", "care Se bucură de fericirea fiecăruia dintre copiii Săi" şi "care este şi mai bucuros să-i facă fericiţi, primind în dar unicul lucru pe care El nu-l are - păcatele noastre, după cuvântul Sfântului Ieronim - pentru a ne putea dezgârbovi. El adesea Se ascunde în oameni, lucrând pentru oameni". Tinerii au aflat că fericirea văzută de sus ţine de acest Dumnezeu, precum şi de Sfinţii Săi. Este o fericire a verticalităţii privirii, ţesută din lucrurile esenţiale ale vieţii. O fericire în care "un măr face cât o livadă", în care omul iese din anonimat, recăpătându-şi demnitatea de chip al lui Dumnezeu.

Elevii de la Colegiul "Octavian Goga" au aflat că Sfântul Ierarh Andrei Şaguna le-a dăruit românilor din Transilvania identitatea atât ca neam, cât şi ca popor ortodox al lui Dumnezeu. Darul său este parte integrantă a istoriei României. Ziua Naţională a ţării noastre poartă pecetea acestui dar, a arătat pr. Constantin Necula. Povestindu-le viaţa Sfântului, părintele le-a adus înainte şi chipul uman, al copilului, elevului Şaguna, apoi al arhiereului care s-a dăruit educaţiei acestui popor şi creşterii sale spirituale. Dărâmând idolii ridicaţi în jurul lui "Moş Nicolae", vorbitorul a prezentat icoana sărbătorii, pictată din gesturile fireşti făcute în raport cu semenii noştri.

La final, părintele Necula i-a îndemnat pe elevi să-şi facă din Sfântul Nicolae un aliat, iar din Sfântul Andrei Şaguna un model, în efortul lor de a gusta din acea fericire "văzută de sus". Dincolo de curiozitatea adolescentină, manifestată prin întrebări, a rămas bucuria întâlnirii cu un discurs nonconformist, dar mărturisitor şi ziditor, graţie colaborării şi efortului profesorilor de religie ai colegiului. (M.C.)