„Dacă îi luăm omului credinţa, trăirile lui, valoarea familiei, nu mai rămâne nimic din el”
În Duminica a 6-a după Paşti (a Vindecării orbului din naştere), Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, a săvârşit Sfânta Liturghie la Mănăstirea Fâstâci, Protopopiatul Vaslui, informează Biroul de presă al eparhiei. În cuvântul de învăţătură, Preasfinţia Sa a vorbit despre pericolul ideologiilor, despre încercările de manipulare a adevărului şi despre negarea evidenţelor.
Ierarhul Huşilor a comparat atitudinea fariseilor şi a cărturarilor din pasajul evanghelic citit cu tendinţele contemporane de răstălmăcire a realităţii:
„Este o minune al cărei final ne poate contraria. Fariseii şi cărturarii au pus la cale, în răutatea şi micimea sufletelor lor, să nege o evidenţă, să desfiinţeze o minune al cărei subiect a fost orbul din naştere. Atunci când vrei să distrugi o evidenţă sau o experienţă atât de clară, începi să îl interoghezi, să îl anchetezi pe beneficiarul acestei schimbări radicale”.
Ierarhul Huşilor a vorbit despre pericolul ideologiilor şi despre cum acestea încearcă să se insinueze în societatea contemporană:
„Nu credeţi că lucrurile stau cam la fel şi în lumea în care trăim? Ni se neagă evidenţele, credinţa, minunea pe care o trăim de fiecare dată în Liturghie prin Împărtăşanie. De ce se întâmplă toate acestea? În spatele acestor negări ale evidenţelor, a ceea ce noi trăim în calitate de creştini, în Biserică, stă o ideologie. Ideologiile, spunea părintele Arsenie Papacioc, nu au mamă, nici tată. Ele ucid întotdeauna. Ateismul este o ideologie care ucide. Nu-i interesează omul, cu toate trăirile lui personale şi cu ceea ce el experimentează la nivel personal în relaţia sa cu Dumnezeu. Caută să le desfiinţeze. Este ceea ce am trăit, preţ de peste 40 de ani, în comunism. Ideologiile ucid şi transformă oameni. Vor să denatureze firea umană şi să atenteze la demnitatea ei. Astăzi se întâmplă la fel. Sunt tot felul de ideologii care bântuie în lume. Una dintre cele mai viclene şi malefice este cea a progresiştilor. Ei spun că nu avem nevoie de tradiţie, de rădăcini, de credinţă, de valori. Toate acestea, spun ei, nu sunt esenţiale pentru om. Dacă îi luăm omului credinţa, trăirile lui, valoarea familiei, nu mai rămâne nimic din el”.
Preasfinţia Sa a vorbit despre atacul ideologic asupra Sfintei Împărtăşanii, ilustrând, din tradiţia vizuală a Bisericii, cine este cel care luptă permanent împotriva lui Hristos:
„De ce credeţi că în vremea aceasta, de încercare pentru noi, marea bătălie se duce în jurul Sfintei Împărtăşanii, a Trupului şi Sângelui lui Hristos? Pentru că trebuie negată evidenţa, trebuie brutalizat un adevăr pe care noi, creştinii, îl ştim. Nu este o simplă pâine şi vin, ci este Trupul şi Sângele lui Hristos. Pentru ideologii acestui veac nu contează experienţa, ci ideile pe care ei le promovează”.