„Dacă muzica este unită cu rugăciunea, cu adevărat formează autenticul cuvânt“
Concertul extraordinar de Muzică Bizantină „Prinos de cinstire către dascăl“, desfăşurat vineri, 12 iulie 2013, în Catedrala mitropolitană din Iaşi, a încheiat cea de-a VI-a ediţie a Masterclassului de Cânt Bizantin, organizat în fiecare an în capitala Moldovei. Prezent la eveniment, Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, i-a acordat maestrului Lykourgos Angelopoulos, profesor la Conservatorul de Stat din Atena şi arhonte protopsalt al Arhiepiscopiei Ecumenice de Constantinopol, distincţia „Crucea Sfântul Ierarh Dosoftei“.
Vineri seară, la Catedrala mitropolitană din Iaşi, credincioşii prezenţi la Concertul extraordinar de Muzică Bizantină „Prinos de cinstire către dascăl“ au putut audia unele dintre cele mai bune voci ale muzicii bizantine, atât din ţară, cât şi din străinătate. Interpretarea de excepţie a fost susţinută în prima parte a evenimentului de către corul participanţilor ediţiei din acest an a Masterclassului Internaţional de Cânt Bizantin, ce a fost dirijat de maestrul Lykourgos Angelopoulos, profesor la Conservatorul de Stat din Atena şi arhonte protopsalt al Arhiepiscopiei Ecumenice de Constantinopol, iar în a doua parte, de membrii Grupului „Byzantion“, dirijaţi de prep. univ. drd. Adrian Sîrbu, cadru didactic la Universitatea de Arte „George Enescu“ din Iaşi. De asemenea, o prezenţă deosebită la acest concert au fost şi prof. univ. dr. Georgios Konstantinou de la Conservatorul de Stat din Atena, prof. univ. dr. Achillefs Chaldaiakis de la Departamentul de Studii Muzicale al Universităţii din Atena, precum şi psaltul Adrian Stolnicu de la Catedrala patriarhală din Bucureşti. Un moment deosebit al manifestării a fost evocarea părintelui arhimandrit Justin Pârvu de la Mănăstirea Petru Vodă, trecut la Domnul luna trecută.
Alături de personalităţi ale culturii ieşene şi oficialităţi ale oraşului, la Concertul extraordinar de Muzică Bizantină „Prinos de cinstire către dascăl“, a fost prezent şi IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, care a rostit spre finalul evenimentului un scurt cuvânt, în care a făcut referire la importanţa muzicii bizantine: „Dacă muzica este unită cu rugăciunea, cu adevărat formează autenticul cuvânt. În rugăciunea «Tatăl nostru», rostim cuvintele «precum în Cer, aşa şi pe pământ», manifestându-ne dorinţa ca o fărâmă din veşnicia Cerului să fie trăită încă din această lume, şi cred că în împărăţia cerului nu se rostesc cuvinte. Nu ne imaginăm veşnicia asistând la o predică a cuiva, dar intuim că ea poate să fie o îmbinare între rugăciunea oamenilor şi muzica îngerilor. Cred că în această perioadă de câteva zile a Masterclassului de Cânt Bizantin s-a încercat dobândirea unei clipe de veşnicie cerească pentru toţi participanţii, iar această clipă dobândită au lăsat-o ei să se reverse ca o cascadă, în Catedrala Sfintei Mitropolii, la concertul din această seară. Pentru aceasta, le mulţumim pentru cântarea frumos înălţată, pentru cântările aduse Maicii Domnului şi Sfintei Parascheva, în această zi atât de sfântă pentru Schitul Prodromu de la Muntele Athos, cât şi pentru oraşul nostru, în general. În mod special, îi mulţumesc domnului Lykourgos Angelopoulos, inima acestui eveniment, încă de la înfiinţare, alături de domnul Adrian Sîrbu, dirijorul Corului «Byzantion». Deşi anii au trecut, iar puterile sale nu mai sunt atât de evidente ca cele din anii trecuţi, din chipul maestrului Lykourgos Angelopoulos răsare o altă putere, o delicateţe cu totul specială, specifică omului interiorizat duhovniceşte şi propovăduitor al cuvântului lui Dumnezeu“.
Înainte de încheierea oficială a celei de-a VI-a ediţii a Masterclassului de Cânt Bizantin, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei i-a acordat maestrului Lykourgos Angelopoulos distincţia „Crucea Sfântul Ierarh Dosoftei“, ca răsplată pentru „slava adusă lui Dumnezeu prin cântarea bizantină“.
Impresii ale participanţilor la cea de-a VI-a ediţie a Masterclassului de Cânt Bizantin
Cristian Nica, Bucureşti: „De 6 ani tot vin la acest Masterclass de Cânt Bizantin, şi atât timp cât mă va ţine Dumnezeu sănătos, voi veni tot timpul aici, la Iaşi, la acest eveniment, pentru că este un lucru minunat. De la an la an, se observă o creştere în ceea ce priveşte profesionalismul şi starea pe care o induce această manifestare, în special concertul de la final, care te marchează profund“.
Monahia Ambrozia, Mănăstirea Dragomirna: „Din punctul de vedere al organizării, faţă de anul trecut, se observă nişte progrese evidente, atât în ceea ce priveşte metodele de predare, cât şi interesul cursanţilor. Cel mai mult m-a impresionat la acest Masterclass relaţia profesor-cursant, o relaţie de comunicare foarte deschisă, cât şi elementele de noutate, cum ar fi organizarea cursurilor pe două grupe sau cursul special pentru vocile feminine“.
Monahia Veronica, tot de la Mănăstirea Dragomirna: „Am venit la aceste cursuri cu dorinţa de a-mi îmbogăţi cunoştinţele de muzică psaltică, pentru a continua tradiţia cântării bisericeşti autentice. Dragostea profesorilor invitaţi faţă de cursanţi şi dăruirea lor pentru muzica bizantină, cât şi răbdarea pe care o au, în special cu începătorii, cred că reprezintă principalele valori ale acestei manifestări“.
Rasofor Clement Crăciun, Catedrala mitropolitană din Râmnicu Vâlcea: „Am vrut neapărat să particip la acest Masterclass, întrucât pentru mine cel mai important lucru, momentan, e muzica bizantină. Mă aflu pentru prima oară la acest eveniment şi pot spune că aşteptările mi-au fost depăşite. Odată ajuns la aceste cursuri, pot spune că am intrat într-o lume cu îngeri şi oameni sfinţi“.