Dan Stanca şi-a lansat al 17-lea roman
În ambianţa plăcută de la Sala Dalles din Bucureşti, în prezenţa unui public de elită, scriitorul Dan Stanca şi-a lansat miercuri, 17 aprilie, romanul „Craii şi morţii“, apărut la Cartea Românească. Al şaptesprezecelea roman al lui Dan Stanca a fost prezentat de criticii literari Dan C. Mihăilescu şi Daniel Cristea Enache şi de eseistul Sorin Lavric.
Dan C. Mihăilescu îl consideră pe Dan Stanca drept „unul dintre marii scriitori contemporani, singurul scriitor român de azi cu o puternică fibră dostoievskiană, la fel de bun ca Mircea Cărtărescu, deşi, inexplicabil, nu la fel de cunoscut“.
Sorin Lavric a reconfirmat ceea ce a semnat pe coperta a patra a cărţii: „Scrisul lui Dan Stanca e act implacabil de supunere la o constrângere interioară, un chin secret ce ţine de o obscură predestinare de genă. De aceea talentul nu-i vine dintr-o virtuozitate căpătată prin exerciţiu, nici dintr-o ambiţie doctă hrănită de visări adânci: talentul îi vine din coerciţia rasei pe care o poartă în vine, rasa unui scriitor pe care îl damnăm în viaţă, ca să ne lăudam cu el după moarte.“
Dan Stanca a debutat editorial cu romanul „Vântul sau ţipătul altuia“. A lucrat mulţi ani la cotidianul „Romania liberă“, unde a publicat sute de articole pe teme culturale. A publicat mult în „România literară“, „Luceafărul“, „Apostrof“, „Convorbiri literare“ etc. Între romanele sale amintim: „Morminte străvezii“, „Muntele viu“, „Ritualul nopţii“, „Mila frunzelor“, „Mut“, „Cei calzi şi cei reci“, „Noaptea lui Iuda“, „Mutilare“, „A doua zi după moarte“, „Ultima biserică“, „Apocalips amânat“. A primit de două ori Premiul Uniunii Scriitorilor din România, dar şi premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti şi premiile unor reviste culturale importante din România. Romanul „Noaptea lui Iuda“ a fost nominalizat la premiul Cartea Anului al revistei „România literară“ în 2007. În prezent, Dan Stanca este realizatorul paginii de cultură a „Ziarului Lumina“. (Dan Cârlea)