Daniel Hinshaw susţine un seminar la Sibiu

Un articol de: Ștefan Mărculeţ - 06 Martie 2014

La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna“ din Sibiu au loc, în perioada 6-7 martie, sesiunile unui seminar de bioetică susţinut de medicul şi profesorul american Daniel B. Hinshaw. Tema seminarului de la Sibiu este „Îngrijirea modernă a sănătăţii şi sfinţenia vieţii“ şi îşi propune să dezbată implicarea şi rolul pastoraţiei în cadrul serviciilor de asistenţă medicală.

Renumitul profesor de bioetică de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Saint Vladimir“ din New York, urmaşul la catedră al părintelui John Breck, chirurg de elită şi cadru didactic la Universitatea din Michigan, Statele Unite ale Americii, se află pentru a patra oară la Facultatea de Teologie din Sibiu. De fiecare dată când susţine prelegeri la Sibiu, sala este plină de cadre didactice, preoţi, studenţi şi intelectuali preocupaţi de latura spirituală a îngrijirii bolnavilor.

Profesorul şi medicul Daniel B. Hinshaw este unul dintre pilonii de susţinere a îngrijirilor paliative din România şi vine adesea la Cluj-Napoca şi Braşov pentru a preda studenţilor medicinişti, precum şi pentru a oferi suport de specialitate cadrelor medicale şi tuturor celor implicaţi în această categorie deosebită de asistenţă medicală.

Prima parte a seminarului de bioetică „Îngrijirea modernă a sănătăţii şi sfinţenia vieţii“ a avut loc ieri, 6 martie, în Aula „Mitropolit Ioan Meţianu“ a facultăţii sibiene. Moderatorul întâlnirii a fost conf. univ. dr. Sebastian Moldovan, iar între participanţi amintim pe decanul instituţiei sibiene, pr. prof. univ. dr. Aurel Pavel, cadre didactice şi studenţi de la mai multe facultăţi din oraş, cadre medicale şi preoţi. 

Asistenţa spirituală

În cadrul seminarului, cea mai importantă discuţie a fost legată de asistenţa spirituală a persoanelor aflate în ultimele clipe ale vieţii lor, fie din cauze medicale sau de bătrâneţe. Biserica are îndatorirea de a-i pregăti pe oameni pentru trecerea în viaţa de dincolo, prin rugăciune, prin administrarea Sfintelor Taine şi suport moral.

„Dezbatem în aceste două zile relaţia dintre îngrijirea medicală modernă şi sfinţenia vieţii. Îngrijirea medicală modernă se dezvoltă rapid şi variat, datorită progresului tehnologic. Acest progres este fascinant în domeniile medicinii şi ale ştiinţei, dar în acelaşi timp ridică o serie de întrebări legate de morală. Am discutat astăzi foarte mult despre natura conflictuală a progresului ştiinţific, despre toate părţile pozitive şi negative aduse de acesta. Fără îndoială, progresul ştiinţific a adus o îmbunătăţire a vieţii noastre şi are un impact pozitiv asupra culturilor noastre. În acelaşi timp aduce şi schimbări atât de rapide, încât Biserica de multe ori nici nu a avut timp să reflecteze asupra acestora. Unul dintre punctele importante ale seminarului este legat de ideea că, dacă un lucru este posibil din punct de vedere tehnic şi legal, aceasta nu înseamnă că poate fi acceptat şi din punct de vedere moral. Spre exemplu, în unele ţări europene şi în anumite părţi din Statele Unite ale Americii, asistenţa persoanelor care doresc să moară prin eutanasiere a devenit legală, dar nu poate fi acceptată de Biserică. Din păcate, prin mass-media, astfel de practici sunt promovate ca normale şi nu se mai respectă nici un fel de normă etică. Apoi, legat de abilitatea medicilor de a prelungi viaţa prin tehnologii artificiale, trebuie să ne punem întrebarea care ar fi situaţia dacă această tehnologie nu ar fi fost valabilă. Ştim că cei care trec dincolo sunt membri ai Bisericii triumfătoare, în comuniune cu sfinţii şi de aceea misiunea noastră în cazul persoanelor aflate aproape de sfârşitul vieţii este să le protejăm integritatea fiinţei lor, să-i pregătim în rugăciune şi suport spiritual, dar în acelaşi timp să nu prelungim acest proces al trecerii la Domnul. Trebuie să facem deosebire între situaţiile în care persoana în suferinţă poate fi recuperată şi poate să trăiască în condiţii normale şi cazurile în care viaţa prelungită nu decurge în condiţiile fireşti. Aceasta este dificultatea legată de folosul acestor tehnologii care permit oamenilor să rămână timp îndelungat într-o stare între viaţă şi moarte. Nu cred că există o dovadă puternică în tradiţia noastră care ar susţine aceste tehnologii, mai ales că în trecut, când nu existau aceste tehnologii, credincioşii se bucurau de asistenţa Bisericii şi suportul moral al fraţilor creştini în ultimele zile şi ore din viaţa lor“, ne-a spus profesorul Daniel B. Hinshaw.

Parteneriat cu universităţi americane

Colaborarea dintre Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna“ din Sibiu şi profesorul American Daniel B. Hinshaw durează de mai bine de 10 ani. În ultima perioadă, profesorul american a venit mai des la Sibiu pentru a susţine prelegeri, profitând de prezenţa sa în rândul studenţilor de la programele de Master ale Facultăţilor de Medicină din Cluj-Napoca şi Braşov. În viitorul apropiat, se doreşte ca universităţile din ţară să primească suport academic din partea universităţilor americane în instruirea studenţilor care vor profesa în asistenţa medicală şi spirituală a persoanelor aflate în suferinţe.

„Acest seminar de bioetică face parte dintr-o colaborare mai îndelungată pe care o avem cu profesorul Daniel Hinshaw. În urmă cu doi ani a început să vină în mod regulat în România pentru că predă la două universităţi din ţară. Ne bucurăm foarte mult că este prezent în mijlocul nostru şi ne dorim să dezvoltăm acest parteneriat cu Facultatea de Teologie Ortodoxă «Sfântul Vladimir» din New York. Dorim să avem un parteneriat cu Universităţile din Michigan şi Ohio pentru anumite cursuri de perfecţionare pentru preoţii, medicii, asistenţii medicali şi sociali care se ocupă de semenii noştri aflaţi în suferinţă. Este vorba despre o formă de educaţie inter-disciplinară, care să ofere posibilitatea unei mai uşoare colaborări atunci când absolvenţii acestor specializări ajung să-şi practice meseria. Acest seminar de bioetică face parte dintr-un program care începe să ia amploare“, ne-a spus conf. univ. dr. Sebastian Moldovan.