Darul liturgic al Părintelui Patriarh Daniel pentru comunitățile ortodoxe românești din afara României
În 2021, declarat de Sfântul Sinod drept Anul omagial al pastorației românilor din afara României, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a oferit 1.432 de Sfinte Antimise pentru comunitățile ortodoxe românești din afara României.
Sfintele Antimise oferite lăcașurilor de cult din afara granițelor României au fost realizate pe suport de mătase, după canoanele iconografice bizantine, și au în planul central Punerea în mormânt a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, iar pe cei patru Evanghelişti în cele patru colţuri. În partea superioară și pe laterale, de jur împrejurul scenei centrale, se află înscris textul „Altar dumnezeiesc și sfânt pentru săvârșirea în orice loc, pe acesta, a Sfintei Jertfe Euharistice”, încadrat de stema Patriarhiei Române. În partea inferioară se află icoana Cinei celei de Taină, având gravat îndemnul Mântuitorului Hristos: „Luați, mâncați, acesta este Trupul Meu” (Matei 26, 26) și „Beți dintru acesta toți, acesta este Sângele Meu” (Matei 26, 27-28).
Sfintele Antimise au fost confecționate de Serviciul colportaj al Arhiepiscopiei Bucureștilor prin atelierul de croitorie bisericească „Reverenda” şi cel de broderie „Altarul”. Rezultatul lucrării a fost dus la bun sfârșit printr-un efort susţinut al ostenitorilor pricepuți, așa cum aprecia Preafericitul Părinte Patriarh Daniel: „Realizarea celui mai de seamă dintre odoarele liturgice este una impecabilă şi denotă simplitate şi eleganţă. Scenele iconografice sunt imprimate pe o pânză de mătase de calitate superioară, fabricată în Germania, care prezintă o rezistenţă bună în timp; icoanele reprezentate sunt luminoase, fără umbre, cu o claritate de excepţie”.
Odoarele pentru săvârșirea Sfintei Jertfe Euharistice - Sfintele Antimise - au fost oferite joi, 16 decembrie 2021, în Sala „Consilium” din Palatul Patriarhiei, de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, la finalul ședinței de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, ierarhilor români care păstoresc eparhii din afara României. Sfintele Antimise vor ajunge de la ierarhi la slujitorii din parohiile şi mănăstirile românești din afara graniţelor țării, precum și la reprezentanțele și comunitățile Patriarhiei Române de pe diferite continente. Acestea vor fi sfinţite de fiecare chiriarh şi vor fi întrebuințate la praznice împărătești, sărbători mari, hramuri sau alte evenimente importante din viața comunității. În cazul înființării de parohii sau mănăstiri noi, Patriarhia Română poate oferi, la cerere, alte Sfinte Antimise, însă multiplicarea acestui Sfânt Antimis se poate realiza numai cu acordul scris al Patriarhiei Române.
Potrivit rânduielilor bisericeşti, Sfântul Antimis (antimension, gr. - în loc de masă) este o pânză pătrată de in sau mătase care cuprinde pe verso fragmente din sfinte moaște (doar sfinţi mucenici). Acesta este zugrăvit pe o singură față, având în centru Punerea în mormânt a Domnului. Antimisul poartă semnătura episcopului locului, care l-a sfințit printr-o slujbă specială, și este absolut necesar liturghisitorului pentru săvârșirea Jertfei Euharistice, adică a Dumnezeieștii Liturghii, atât în biserică, cât și în afara ei, când este nevoie.
Cele 1.432 de Sfinte Antimise au fost oferite de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel unităților de cult din afara granițelor României, astfel:
Mitropolia Basarabiei, autonomă şi de stil vechi şi Exarhat al Plaiurilor (173 de unități de cult):
- Arhiepiscopia Chișinăului - 75 de parohii şi 8 mănăstiri;
- Episcopia de Bălţi (fostă a Hotinului) - 29 de parohii și 2 mănăstiri;
- Episcopia Basarabiei de Sud (fostă de Cetatea Albă - Ismail) - 39 de parohii, 2 mănăstiri, un metoc și un paraclis episcopal, la care s-au adăugat recent încă 16 unități de cult noi.
Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale şi Meridionale (818 unități de cult):
- Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Europei Occidentale (225 de unități de cult): 122 de parohii, 57 de misiuni şi 25 de filii, 15 mănăstiri, 4 schituri și 2 paraclise;
- Episcopia Ortodoxă Română a Italiei (430 de unități de cult): 280 de parohii, 132 de filii, 5 mănăstiri, 2 schituri, un așezământ monahal, 6 paraclise episcopale, 3 centre pastorale și o misiune pentru românii basarabeni și bucovineni din Bucovina de Nord („Sfântul Ierarh Nicolae”).
- Episcopia Ortodoxă Română a Spaniei şi Portugaliei (163 de unități de cult): 137 de parohii, 22 filii și 4 mănăstiri.
Mitropolia Ortodoxă Română a Germaniei, Europei Centrale şi de Nord (231 de unități de cult):
- Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Germaniei, Austriei şi Luxemburgului (168 de unități de cult): 166 de parohii şi filii şi 2 mănăstiri;
- Episcopia Ortodoxă Română a Europei de Nord (63 de unități de cult): 45 de parohii, 11 filii, 5 misiuni și 2 mănăstiri.
Mitropolia Ortodoxă Română a celor două Americi (68 de unități de cult):
- Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Statelor Unite ale Americii (37 de unități de cult): 35 de parohii şi misiuni şi 2 mănăstiri;
- Episcopia Ortodoxă Română a Canadei (31 de unități de cult): 22 de parohii, 3 misiuni, 4 catedrale, un paraclis și o mănăstire.
Episcopia Daciei Felix (66 de unități de cult):
- Vicariatul Ortodox Român al Voivodinei - 36 de parohii și 3 filii;
- Vicariatul Ortodox Român al Timocului - 26 de parohii și o mănăstire.
Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria (41 de unități de cult):
- 21 de parohii, 16 filii şi 4 aşezăminte monahale.
Episcopia Ortodoxă Română a Australiei şi Noii Zeelande (20 de unități de cult):
- Protopopiatul Australiei - 14 parohii și o mănăstire;
- Protopopiatul Noii Zeelande - 5 parohii.
Reprezentanţe şi comunităţi ale Patriarhiei Române în străinătate, aflate în jurisdicţia directă a Patriarhiei Române (15 paraclise sau altare):
- Reprezentanţa Patriarhiei Române la Locurile Sfinte (Aşezământul Românesc de la Ierusalim; Aşezământul Românesc de la Iordan; Aşezământul Românesc de la Ierihon cu Centrul de Studii şi Pelerinaje „Sfântul Cuvios Ioan Iacob” - total 4 paraclise);
- Reprezentanța Patriarhiei Române pe lângă Instituţiile Europene (Bruxelles) - 1;
- Comunitatea Ortodoxă Română din Sofia, Bulgaria - 1;
- Comunitatea Ortodoxă Română din Turcia - 1;
- Comunitatea Ortodoxă Română din Africa de Sud - 1;
- Comunitatea Ortodoxă Română din Cipru - 1;
- Reprezentanţa Patriarhiei Române de la Tokyo şi Comunitatea Ortodoxă Română din Osaka-Nagoya, Japonia - 2;
- Comunitatea Ortodoxă Română din Siria (Damasc) - 1;
- Comunitatea Ortodoxă Română din Croația (Zagreb) - 1;
- Parohia Ortodoxă Română din Ljubljana (Slovenia) - 1;
- Parohia Ortodoxă Română din Dubai (Emiratele Arabe Unite) - 1.