Daruri duhovnicești primite la Reședința Patriarhală

Un articol de: Diac. Andrei Butu - 27 Noiembrie 2024

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe, a primit astăzi, 27 noiembrie 2024, din partea Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, un fragment din moaștele Sfântului Apostol Andrei cel întâi chemat, Ocrotitorul României, și un fragment din moaștele Sfântului Ierarh Grigorie Luminătorul, Arhiepiscopul Armeniei. Cinstitele odoare au fost aduse la Reședința Patriarhală de o delegație condusă de Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român al Italiei. Darul de mare preț este oferit în numele tuturor parohiilor din Episcopia Ortodoxă Română a Italiei.

Fragmentul din moaștele Sfântului Apostol Andrei, reprezentând peroneul piciorului drept, va rămâne la Catedrala Națională, care are al doilea hram închinat lui, spre binecuvântarea credincioșilor și pelerinilor care vor trece pragul lăcașului-simbol al Ortodoxiei românești. „Este o binecuvântare mai ales că acum ne pregătim pentru sfințirea picturii și a bisericii în exterior, a Catedralei Naționale, care va avea loc în toamna anului viitor, 2025, cu prilejul centenarului Patriarhiei Române. Avem în grijă imediată pregătirea unei racle pentru moaștele Sfântului Apostol Andrei. Când s-a săpat groapa pentru începerea lucrărilor pereților mulați la Catedrala Națională a venit din Grecia capul Sfântului Andrei. La sfințirea Altarului a fost adusă mâna sfântului de către Înaltpreasfințitul Părinte Hrisostom, Mitropolit de Patras, iar acum Preasfințitul Părinte Siluan ne aduce din Italia peroneul de la piciorul drept al Sfântului Apostol Andrei. Deci, capul care a gândit catedrala, mâna care a construit-o și peroneul care vrea să ne arate că este stabilitate și sfântul vrea să rămână în România pentru întărirea credinței apostolice a poporului român. Este foarte important să vedem această binecuvântare de la Dumnezeu. Este cel mai mare fragment din moaștele Sfântului Apostol Andrei pe care l-am văzut, în sensul că este mai lung și decât mâna, și decât capul sfântului. Este un fragment de 33 de centimetri. De aceea, ne-am gândit ca racla în care va fi așezat acest fragment va fi în formă de catedrală, până la cornișă. Avem deja pentru catedrală realizat, de la sfințirea Altarului, chivotul. Acum, racla va fi jumătate din chivot, dar deasupra, în loc de turnuri, va fi capacul raclei. În interior va fi icoana sfântului în email, iar jos, sub sticle de cristal, va fi peroneul. Sub forma aceasta va rămâne în Catedrala Națională, fiind ocrotitorul României”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

În continuare, Întâistătătorul Bisericii noastre a explicat că Sfântul Ierarh Grigorie Luminătorul este ocrotitorul paraclisul aflat la ultimul etaj al turnului de pe latura de nord-vest a Reședinței Patriarhale şi sfințit la 30 septembrie 2008. „Fragmentul din moaștele Sfântului Grigorie Luminătorul este pentru paraclisul din turnul de nord-vest al Reședinței Patriarhale. Acolo nu era înainte un paraclis, ci un spațiu pentru a privi orașul. Noi am realizat un paraclis, care are mai multe hramuri, dar principalul este închinat Sfântului Grigorie Luminătorul, pentru că a fost ziua noastră de întronizare, 30 septembrie. El a fost hirotonit în Cezareea Capadociei și noi purtăm titlul de Locțiitor al Tronului Cezareei Capadociei. Așa avem o legătură duhovnicească a poporului român și cu acest sfânt prin faptul că a fost din spiritualitatea sfinților capadocieni”, a reliefat Patriarhul României.

La final, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a dăruit Preasfințitului Părinte Siluan, Episcopul ortodox român al Italiei, o cădelniță realizată la Atelierele Patriarhiei Române. De asemenea, părintelui Nicolae Secită, de la Parohia „Sfântul Cuvios Irodion de la Lainici”-Padova Vest-Mestrino, Italia, i-a oferit Ordinul mitropolitan „Sfântul Cuvios Dimitrie ce Nou” și o cădelniță confecționată la aceleași ateliere.