Daruri pentru beneficiarii Filantropiei Ortodoxe Alba Iulia
Beneficiarii aşezămintelor sociale din cadrul Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Alba Iulia au primit în preajma sfintelor sărbători, daruri şi cuvinte de mângâiere din partea oaspeţilor, între aceştia fiind şi Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei.
Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a efectuat o vizită la Galda de Jos, judeţul Alba, unde a binecuvântat Aşezământul filantropic „Sfântul Ghelasie“ şi a împărţit cadouri beneficiarilor. În această vizită, ierarhul a fost însoţit de părintele Nicolae Călin Ignat, consilier social misionar al Arhiepiscopiei Ortodoxe a Alba Iuliei. IPS Arhiepiscop Irineu şi-a exprimat preţuirea pentru cei care se ostenesc în centrul social: „La primul Crăciun din Bethlehem, Fiul lui Dumnezeu S-a coborât din Cer pe acest pământ ca să slujească şi să-şi dea viaţa răscumpărare pentru mulţi. Datoria creştinilor adevăraţi este de a-L imita pe Hristos, slujitorul nostru prin excelenţă, şi de a da dovadă de iubire jertfelnică. Melodia iubirii care se dăruieşte pentru a ajuta se amestecă astăzi cu glasul colindului străbun, aici la Galda de Jos. În acest aşezământ filantropic, părintele Andrei Bitanu şi ceilalţi ostenitori săvârşesc fapte de îndurare pentru cei bolnavi, părăsiţi, trişti şi îndureraţi, privindu-i ca pe nişte fraţi prea mici ai lui Hristos. Acum eu îi binecuvântez pe toţi care lucrează sau locuiesc aici, dorindu-le un praznic luminos cu mult har, cu mângâiere şi bucurie cerească“.
La finalul slujbei de binecuvântare a aşezământului social, beneficiarii au interpretat colinde.
„Prin cuvintele pline de sevă duhovnicească şi prin slujba de binecuvântare, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu ne-a încurajat cu nădejde, cu credinţă şi cu dragoste să continuăm lucrarea filantropică. Îi mulţumim pentru cadourile pe care le-a oferit beneficiarilor, pentru cuvântul de învăţătură şi îl aşteptăm de fiecare dată în mijlocul nostru“, a precizat părintele Andrei Bitanu, coordonatorul aşezământului.
Aşezământul filantropic „Sfântul Ghelasie“ de la Galda de Jos este format din trei locuinţe în cadrul cărora sunt ocrotite 25 de persoane cu dizabilităţi multiple. Cele trei locuinţe au fost preluate la 1 octombrie 2014 în baza unui parteneriat public-privat, încheiat de filiala Filantropia Ortodoxă Galda de Jos cu Consiliul Judeţean Alba şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba. Acestea oferă servicii de asistenţă socio-medicală şi îngrijire pentru persoane adulte cu dizabilităţi multiple, fiind găzduiţi 25 de beneficiari cu vârste cuprinse între 30 şi 70 de ani. Acestora le sunt asigurate zilnic hrană, asistenţă socio-medicală şi terapie specială, conform unui comunicat de presă al Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Alba Iulia.
Cadouri pentru copii la Târsa
Copiii şi tinerii ocrotiţi în Casa de tip familial „Sfântul Nicolae“ din satul Târsa, comuna Avram Iancu, au primit cadouri de Crăciun. Acesta au ajuns în Munţii Apuseni prin grija angajaţilor Radioului Reîntregirea al Arhiepiscopiei Ortodoxe a Alba Iuliei, Asociaţiei „Afirmare rurală, tradiţii şi actualitate“ din Ighiu şi familiilor Ursu şi Turuş. Ajutoarele Moşului le-au oferit celor 12 copii şi tineri cu vârste cuprinse între 5 şi 20 de ani, pachete personalizate, cu obiecte de îmbrăcăminte, produse de îngrijire personală, dulciuri, creioane colorate sau cărţi de colorat. Din sacul Moşului nu au lipsit alimentele, fructele sau produsele de igienă. Casa de tip familial din Târsa oferă sprijin pentru 12 copii abandonaţi sau orfani, aflaţi în plasament sau încredinţare din cauza situaţiei critice din familia lor naturală.
„De-a lungul anilor în casa de tip familial au fost ocrotiţi 23 de copii, actualmente fiind 12. Avem o studentă la asistenţă socială în Alba Iulia, doi elevi de liceu în Câmpeni, patru elevi de gimnaziu, patru de şcoală primară şi cea mai mică este la grădiniţă. Ceea ce încercăm noi să facem este ca aceşti copii, pe cât posibil să se simtă ca într-o familie. Sunt permanent în casă, unde dorm, mănâncă, îşi pregătesc temele şi îşi petrec timpul liber. Fiecare dintre ei are responsabilităţile lui în funcţie de vârstă, ajută la toate activităţile casnice şi socializează cu ceilalţi copii din sat. În toată activitatea noastră suntem susţinuţi în primul rând de Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia precum şi de numeroşi oameni cu suflet mare care ne ajută atât moral, cât şi material“, a precizat părintele Radu Novacovschi, coordonatorul Casei de tip familial „Sfântul Nicolae“ din Târsa.
Casa de tip familial din Târsa funcţionează din anul 2001 în cadrul reţelei social-filantropice a Arhiepiscopiei Ortodoxe a Alba Iuliei fiind coordonată de Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia. Aici, copiii şi tinerii beneficiază de găzduire, hrană, servicii educative, de orientare şcolară şi profesională sau servicii de consiliere socială şi psihologică.
Daruri pentru vârstnici
Beneficiarii Serviciului socio-medical de îngrijire la domiciliu a persoanelor vârstnice din Alba Iulia au fost vizitaţi de un grup de tineri colindători care le-au adus pachete cu alimente şi le-au vestit Naşterea Domnului.
Grupul de tineri colindători din Cetea, însoţiţi de părintele Nicolae Dan, au vizitat pe rând vârstnicii incluşi în reţeaua socio-medicală de îngrijire la domiciliu, le-au oferit pachete cu alimente şi i-au colindat.
„În aceste zile vârstnicii îngrijiţi în cadrul reţelei socio-medicale din Alba Iulia a Asociaţiei Filantropia Ortodoxă au primit tineri colindători care le-au adus vestea Naşterii Domnului. Aceştia au încercat să le însenineze sărbătorile, le-au transmis gânduri bune, urări şi le-au oferit pachete cu alimente. Le mulţumim pentru gestul lor, care cu siguranţă i-a impresionat şi bucurat deopotrivă pe beneficiarii noştri“, a spus coordonatorul Serviciului socio-medical de îngrijire la domiciliu a persoanelor vârstnice din Alba Iulia, Maria Cengher.
Serviciul socio-medical de îngrijire la domiciliu a persoanelor vârstnice Alba Iulia are ca scop sprijinirea persoanelor vârstnice sărace şi dependente fizic, lipsite de un sprijin familial, din municipiul Alba Iulia. În cadrul acestui serviciu sunt oferite următoarele: cantină mobilă, servicii de asistenţă socială, servicii menajere şi gospodăreşti, servicii medicale, consiliere, comunicare, însoţire la medicul de familie şi altele în funcţie de nevoile persoanei vârstnice. În total peste 40 de persoane vârstnice din Alba Iulia beneficiază de servicii socio-medicale prin acest serviciu al Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, conform comunicatului transmis de biroul de Presă al Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Alba Iulia. (Oana Rusu)