De 1 Decembrie, România a fost în sărbătoare
Românii din ţară şi din întreaga lume au sărbătorit ieri Ziua Naţională, la 96 de ani distanţă de la Unirea de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918. Momentul istoric de unitate naţională ce a încununat eforturile şi dorinţa arzătoare a românilor din toate provinciile, Unirea Transilvaniei cu România, a fost precedat la data de 27 martie 1918, respectiv 28 noiembrie 1918, de unirea cu ţara-mamă a Basarabiei şi Bucovinei. Istoricii sunt de părere că Unirea de la 1 decembrie 1918 reprezintă un moment foarte important pentru poporul român, „un miracol istoric“ ce s-a întâmplat ca urmare „a unui efort naţional“ susţinut de strămoşii noştri.
În Piaţa Constituţiei din Capitală, aproximativ 2.500 de militari de la Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii şi Serviciul de Protecţie şi Pază au participat la parada organizată în cinstea eroilor neamului care s-au jertfit pentru întregirea naţională. Bucureştenii au avut prilejul să admire şi tehnica de luptă formată din peste 280 de mijloace terestre, însă cele 40 de aeronave ce trebuiau să survoleze Bucureştiul au fost ţinute la sol din cauza vremii neprielnice. La evenimentul de ieri, care a debutat cu intonarea Imnului Naţional, au participat alături de numeroşi bucureşteni preşedintele în funcţie, Traian Băsescu, premierul Victor Ponta, invitaţi de la Chişinău şi alţi reprezentanţi ai instituţiilor statului. Delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la acest eveniment a fost Preasfinţitul Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal.
În Alba Iulia, oraşul Marii Uniri, manifestările prilejuite de Ziua Naţională a României au debutat ieri cu depuneri de coroane şi primirea solilor din cetăţile de scaun. Totodată, a avut loc şi o paradă militară la care au participat 860 militari şi zeci de echipamente cu tehnică aparţinând atât MApN, cât şi MAI, la eveniment fiind prezent şi preşedintele ales, Klaus Iohannis.
La Chişinău, precum şi în alte oraşe din regiunile istorice, Ziua Naţională a României a fost sărbătorită prin intermediul unor expoziţii de artă plastică şi de fotografie, concerte de muzică clasică, de colinde, dar şi de muzică populară românească. Un moment important la Chişinău este cel reprezentat de vizita oficială a ministrului român de externe, domnul Bogdan Aurescu.
La Berlin, au fost prezentate ieri în primă audiţie în Germania cele şapte cântece compuse de George Enescu, pe versuri de Clément Marot. Concertul extraordinar organizat de Institutul Cultural Român (ICR) din Berlin a fost susţinut cu ocazia Zilei Naţionale a României de cvartetul Arcadia şi soprana Mihaela Maxim.
Ziua naţională a românilor de pretutindeni a fost marcată şi în Timoc, acolo unde, duminică, 30 noiembrie, la sediul Protopopiatului Daciei Ripensis din Negotin a avut loc, în nou-amenajata sală închinată Sfinţilor Martiri Brâncoveni, o manifestare culturală ce a debutat cu oficierea Sfântei Liturghii. A fost cântată Balada Brâncovenilor, de către nou-înfiinţatul cor al Protopopiatului Daciei Ripensis - „Sfântul Mucenic Ioan Valahul“, condus de pr. Petru Hogea. (Oana Nistor)